Бившият зам.-министър на екологията Красимир Живков остава в ареста

Апелативният спецсъд остави в ареста бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков.

4-ти въззивен състав на Апелативния съд разгледа мярката му за нетклонение по протест на Специализираната прокуратура.

Съдът отмени решението на спецсъда, с което бе изменена мярката за неотклонение на Живков от „задържане под стража“ в „парична гаранция“ в размер на 15 000 лева, като вместо това остави без уважение молбата на обвиняемия за по-лека.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

В края на май т.г. прокуратурата повдигна обвинения на зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков и братя Бобокови. Те са разследвани за участие в организирана престъпна група, занимавала се с нелегален внос и преработка на опасни отпадъци.

Обвинения са повдигнати и на още трима души, сред които и бившия шеф на регионалната Екоинспекция в Плевен.

Според прокуратурата, братя Бобокови са се възползвали от познанството си със Живков и са приемали за преработка опасни отпадъци. Красимир Живков пък е оказвал влияние върху свои подчинени да разрешават вноса на отпадъци от Италия на фирми, които не са имали разрешително за преработка на такива отпадъци, както и не са имали разрешителни за внос на отпадъците, а са разполагали само с площадки за съхранение. Живков е принуждавал и фирми, които са генерирали опасни отпадъци, да ги предават на завод за акумулатори в Монтана.

Подобни статии