Бизнесмен извади 100 кила сом от язовир Баниска

Ивелин и колегата му водели 2-часова борба с чудовището

Собственик на магазин за строителни материали в Бяла извади близо 100-килограмов сом от язовир „Баниска“, Русенско.

39-годишният Ивелин Иванов успял да измъкне огромното чудовище от водата след 2-часова зрелищна борба с множество инфрактни моменти, съобщи Съюзът на ловците и риболовците в България.

 „Досега провеждах няколко риболова на язовира и хващахме сомчета, но докъм 7-8 кг. По-голям нямаше. Този път влязохме с колегата Недко Сапунджиев към 18 часа с лодката и отново заложихме на кльонка. За около 2 часа хванахме две дребни сомчета“, разказва Ивелин за преживяното в паметната вечер на 11 септември.

Двамата риболовци дори си казали, че май пак само дребосъци ще им досаждат. Някъде към 20 часа обаче Ивелин видял на сонара, че нещо голямо се вдига от дъното. Водел стръвта на шестия метър, където дълбочината била 8 метра. Подавал комбинация от октопод, с добавка пиявица и уклей на куките. „Само че сянката внезапно изчезна. Колегата удари още няколко пъти с кльонка и отново го вдигна“, разказва риболовецът. Този път огромният сом захапал директно, без никакви задръжки. „Така потегли, че ни повлече масивната лодка на буксир“, спомня си Ивелин.

Той и колегата му трябвало да водят два часа битка по тъмно, за да успеят да извадят звяра. Борбата била много трудна. „Стъмни се напълно, а рибата не се вдига от дъното. Някъде около два часа неистови усилия, докато я вдигнем. Като видяхме какво туловище има, буквално онемяхме, но все пак запазихме самообладание и след много перипетии прехвърлихме сома на борда на лодката. Едва на следващото утро го измерихме – тежеше 94 кг“, разказва Ивелин.

Той разкрива и какви такъми е ползвал - прът за тролинг 2,10 м с масивна макара Оsako и плетено влакно 0,70 мм. „Въдицата ми се оказа много здрава, щом издържа на всичките върховни усилия“, казва още Ивелин.

Той е семеен, с две момчета, на 5 и 3 години. Освен риболовец, е и запален ловец. Членува в дружината на с. Лом Черковна. За риба често посещава и река Янтра, където също трупа активи със сомове. Летният му рекорд от реката е 25-килограмов сом, хванат на буй.

От Съюза на ловците и риболовците уточняват, че язовир „Баниска“ е със статут за стопански риболов и не е достъпен за широката риболовна общност.

Подобни статии