Бизнесът и университетите работят заедно за създаването на търсени специалности на пазара на труда

Представители на бизнеса и на университетите работят заедно за създаването на модерни програми по търсени специалности на пазара на труда, съобщиха от Българската търговско-промишлена палата /БТПП/.

От БТПП отбелязват, че често работодателите казват, че подготовката на завършилите висше образование не е достатъчна и не отговаря на техните нужди. Сега хората от практиката имат възможността да дадат своята обратна връзка за това какви компетентности трябва да притежават специалистите още преди да е започнало обучението им във висшите училища.
В широка партньорска мрежа от девет университета, три национално представителни организации на бизнеса и над 20 асоциирани партньори университети от чужбина ще бъдат създадени 17 нови програми (от тях две на английски език) за обучение на студенти в областта на информационните технологии, биотехнологиите, физиката, химията и педагогическите науки.
За първи път се дава възможност по една и съща програма да се обучават студенти в различни висши училища, като се споделят и обменят преподаватели. Съвместните програми са основани на съвременни технологични решения в обучението, с внедрено дигитално съдържание, включително и за дистанционно обучение.
Очакваният резултат от изградената партньорска мрежа между бизнеса и образованието е да има модернизирано висше образование, с преподаватели със самочувствие, които са обменили опит със свои колеги от други европейски университети, както и с богат набор от дигитални ресурси и възможности за дистанционно обучение.
Създаването на партньорската мрежа на бакалавърските и магистърските програми се координира от Софийския университет "Св. Климент Охридски" в рамките на проекта "МОДЕРН-А: МОДЕРНизация в партньорство чрез дигитализация на Академичната екосистема", който е финансиран от оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Проектът се изпълнява от юли 2021 г. до декември 2023 г.
Откриващото събитие на проекта е на 28 октомври от 16.00 часа и ще е онлайн.

Подобни статии

 • Кристалина Георгиева: Планетата е изправена пред нарастваща

  Кристалина Георгиева: Планетата е изправена пред нарастваща "дигитална Берлинска стена"

  Планетата е изправена пред нарастваща "дигитална Берлинска стена" между географските райони, която може да окаже негативно влияние върху крехкото икономическо възстановяване, предупреди управляващият директор на Международния валутен фонд /МВФ/ Кристалина Георгиева по време на форум на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/, предаде Франс прес.

  111
 • Ердоган насочва Турция към нов икономически модел по примера на Китай

  Ердоган насочва Турция към нов икономически модел по примера на Китай

  Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Турция поема по пътя на нов модел на икономическа политика, базирана на ниски лихвени проценти, и се ориентира към стратегия за растеж, основана на инвестиции, заетост и производство. Новият икономически модел бе представен на фона на непрекъснатото обезценяване на турската лира, която от началото на годината е изгубила над 40 процента от стойността си, и нарастващата инфлация, която през ноември достигна 21,31 процента на годишна база.

  132
 • АИКБ предлага компенсацията за декември за високите цени на тока за бизнеса да стане 190 лева за мегаватчас

  АИКБ предлага компенсацията за декември за високите цени на тока за бизнеса да стане 190 лева за мегаватчас

  Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ предлага да се използва създаденият вече механизъм за компенсиране на високите цени на електроенергията, който важеше за месеците октомври и ноември, и той да важи и за декември. Председателят на АИКБ Васил Велев каза по време на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, че предвид повишената цена на тока компенсацията трябва да се увеличи до 3/4 от цената за ноември, което е 190 лева за мегаватчас.

  105