Блажената Людмила и света Евфимия честваме днес

Паметта на Св. Евфимия Всехвална се чества два пъти - на 16 септември, когато пострадала за вярата и а на 11 юли, когато се възпоменава чудотворството на нейните свети мощи.

То било проявено във време на ІV Вселенски събор в Халкидон. Този събор бил свикан при император Маркиан и императрица Пулхерия в 451 г. Повод за свикването му дала ереста на александрийския патриарх Диоскор и на цариградския архимандрит Евфихий. Тези еретици учели, че Иисус Христос не е имал две природи - божествена и човешка, а само една - божествена.

Спорове и доказателствата и от двете страни не довеждали до никакъв край. Тогава патриарх Анатолий предложил - и православни, и еретици да напишат поотделно своето вероизповедание и двете да ги поставят в ковчега, в който били мощите на света Евфимия.

Двете тълкувания за Христос били написани и поставени върху мощите на великомъченицата. Ковчегът бил затворен, запечатан и охранван от военна стража.

След тридневен общ пост и молитва го отворили и видели, че православното писание стои в дясната ръка на светицата, а еретическото - под нейните нозе. Така с Божия сила спорът бил решен в полза на православните.

На 16 септември отбелязваме и Блажената Людмила. Тя била съпруга на чешкия княз Боривой. По това време чешкият народ още не бил кръстен, а самият Боривой и неговата млада съпруга били езичници. След женитбата си те повярвали в Христа и се кръстили в името на Отца и Сина и Светия Дух, построили църкви и поставили в тях свещеници. Те имали трима сина и една дъщеря. Но скоро Боривой починал. Синът им Братислав наследил престола на своя баща и след като управлявал народа си тридесет и три години, също починал. Властта наследил Вячеслав - внукът на света Людмила. Но майка му мразела свекърва си и всячески се стараела да я погуби. Тя подучила двама боляри да убият блажената Людмила. Това станало през 921. По късно Света Людмила е възприета за покровител на чешкия народ

Подобни статии

 • С молитвите си Св. Стефан Нови превърнал дори тъмницата в храм

  С молитвите си Св. Стефан Нови превърнал дори тъмницата в храм

  Преподобни Стефан се родил в Цариград, майка му още при раждането го посветила на бога. В юношеска възраст той бил постриган за инок в Авксентиевия манастир и се прославил със свят живот и благотворителност. Той спазвал строг пост, прекарвал постоянно в молитва, чрез трудовете си помагал на бедните. Обичал самотен живот, но бил принуден да жертва собственото си желание - избрали го игумен на манастира.

  104
 • Св. Теодосий Търновски бил духовен учител на патриарх Евтимий и на руския патриарх Киприан Киевски

  Св. Теодосий Търновски бил духовен учител на патриарх Евтимий и на руския патриарх Киприан Киевски

  Свети Теодосий Търновски вероятно бил от болярско, благородно потекло, но като скромен монах никога не парадирал с това. Прочул с духовните си подвизи като монах. Той е един от идеолозите на исихазма в България, а също и учител на патриарх Евтимий Търновски и на Киприан Киевски, патриарх на Русия. Борец срещу различните ереси.

  107
 • Преп. Алипий Стълпник прекарал 53 години на стълп*, а Св. Стилиян Пафлагонийски закриля бебета и малки деца

  Преп. Алипий Стълпник прекарал 53 години на стълп*, а Св. Стилиян Пафлагонийски закриля бебета и малки деца

  Днес почитаме паметта на Преп. Алипий Стълпник и на Свети Стилиян Пафлагонийски, наричан още Детепазител. Преп. Алипий живял добродетелен аскетичен живот на върха на стълп*. (Стълп - да не се бърка със стълб. Стълп в старата книжнина се нарича висока и тясна кула, която монаси-отшелници и исихасти строели със собствените си ръце. На върха на този стълп имало място, колкото един човек да стои прав. Там древните монаси, наречени стълпници, прекарвали благодетелен живот в пост и молитва. В съвременния български език е правилно да се изписва "стълб", но във всички официални издания на Синодалното издателство на БПЦ и до днес е прието да се изписва "стълп". От там, вече и в книжовния български език, е останала думата стълпотворение, например - Вавилонското стълпотворение ). Св. Стилиян пък се счита за закрилник на бебетата и малките деца.

  109