Близо 58% от младите искат по-строг контрол върху тютюнопушенето

„Ние направихме изследване по темата за тютюнопушенето сред младите хора. Добрите новини са, че те преимуществено са наясно с проблема и подкрепят мерки за преодоляване на този голям проблем“. Това заяви пред БНР Павел Антонов от коалиция „България без дим”.

„57,9 на сто от младите хора смятат, че трябва да се наложи по-строг контрол върху върху употребата на тютюн, 40 на сто искат да се забрани афиширането в медиите на програми, които представят тютюневата индустрия и тютюнопушенето в положителна светлина, над 50 на сто смятат, че държавата не бива да допуска вмешателство на тази индустрия, когато се вземат решения за политики, отнасящи се до общественото здраве и пушенето“, съобщи още Антонов.

Подобни статии

 • Д-р Ана Матишак: Жените с по-високо образование са по-неуспешни в реализиране на желанието си за раждаемост

  Д-р Ана Матишак: Жените с по-високо образование са по-неуспешни в реализиране на желанието си за раждаемост

  Из цяла Европа нивата на раждаемост са ниски. Това е особено голяма грижа в страни, в които ниските нива на раждаемост са съпроводени с високи нива на емиграция. Много жени и мъже нямат възможност да имат толкова деца, колкото искат, понеже са изправени пред различни препятствия, включително предизвикателства в баланса между кариера и семейство или предизвикателства, свързани с достъпни жилища. Това са част от изводите, който направиха експертите, участващи в министерската конференция по демографската устойчивост на тема "Да изградим демографското бъдеще на Европа: Пътища за обществата за просперитет в свят на бърза демографска промяна".

  116
 • Индекс на уязвимостта 2021: България е на четвърто място по податливост на външно влияние сред осем държави от Централна и Източна Европа

  Индекс на уязвимостта 2021: България е на четвърто място по податливост на външно влияние сред осем държави от Централна и Източна Европа

  Общият индекс на уязвимост на България е 42 пункта - това я поставя на четвърто място по податливост на външно влияние сред осемте държави, участвали в изследването за разработване на Индекса за уязвимостта за 2021 г. на Центъра за изследване на демокрацията, координиран от Глобсек, Словакия, с подкрепата на Националния фонд за демокрация на САЩ. Данните бяха представени на пресконференция в Националния пресклуб на БТА от Руслан Стефанов, програмен директор на Центъра за изследване на демокрацията и експертите от Центъра Мартин Владимиров и Горан Георгиев.

  156