Близо 60% ръст на експорта ни за Евросъюза

С 21.7% се увеличава износът на стоки от България за ЕС през периода януари - април 2021 г. спрямо същия период на 2020 г., показват данните на Националния статистически институт (НСИ). За този период показателят е в размер на 14.2 млрд. лв. Само за април пък износът расте с 59.7 на сто спрямо година по-рано, като се равнява на 3,9 млрд. лв.

Основни търговски партньори на страната ни са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Белгия и Франция, които формират 70.9% от износа за държавите - членки на ЕС. През периода януари - април 2021 г. при износа на стоки от България за ЕС, разпределен според стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст в сравнение със същия период на 2020 г. е отбелязан в секторите "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" (106.2%) и "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)" (39.3%). Спад се наблюдава единствено в сектор "Минерални горива, масла и подобни продукти" (4.9%).

Вносът на стоки в България от ЕС през периода януари - април 2021 г. се увеличава с 19.8% спрямо година по-рано. Той се равнява на 14,1 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Италия, Гърция, Унгария и Нидерландия. Само през четвъртия месец вносът нараства с 56.7% на годишна база и е в размер на 3,5 млрд. лв.

Подобни статии

 • България е сред лидерите по ръст на износа в ЦИЕ

  България е сред лидерите по ръст на износа в ЦИЕ

  България е сред лидерите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) по ръст на износа за първото полугодие на 2021 г. От Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия България се нарежда първа по ръст на експорта за първите две тримесечия на годината. До края на март експортът на страната е нагоре с около 8%. В края на юни пък темповете на растеж се забавят, като се достигат нива от около 6 на сто, стана ясно по време на уебинар, посветен на възстановяването на световната икономика.

  90
 • Защитата взе думата в процеса по дизелгейт в германски съд

  Защитата взе думата в процеса по дизелгейт в германски съд

  Адвокатите на защитата на четиримата бивши мениджъри и инженери, обвинени в измама в делото за скандала дизелгейт във Фолксваген (Volkswagen) заявиха, че прокуратурата тълкува погрешно ролята на клиентите им в случая, предаде ДПА.

  112
 • Швейцария остава най-иновативната икономика в света. България се е изкачила на 35-о място

  Швейцария остава най-иновативната икономика в света. България се е изкачила на 35-о място

  Швейцария за поредна година запазва лидерската си позиция сред най-иновативните икономики в света, следвана от Швеция, САЩ, Великобритания и Южна Корея. България се е изкачила от 37-о на 35-о място. Това сочи тазгодишната класация на Световната организация за интелектуална собственост (СОИС) сред 132 държави.

  117