Близо сто майстори събира традиционният панаир на занаятите в троянското село Орешак

Снимка: fest-bg.com

Близо сто майстори от цялата страна се събират на традиционния панаир на занаятите в троянското село Орешак тази година, съобщиха от пресцентъра на община Троян. Панаирът се открива официално на 14 август от 18.00 ч. в парка на Националното изложение на занаятите и приложните изкуства.

Директорът на изложението Иванка Джабраилова поясни, че панаирът води началото си още от втората половина на 18 век, когато край стените на Троянския манастир занаятчии от цялата страна показвали и продавали своите произведения. С годините панаирът се е превърнал в един от най-големите в България.

"Тук е мястото за срещи между майсторите занаятчии от всички краища на България. Организирана е улица на занаятите, където посетителите ще имат възможността да участват и на живо в процеса на изработване на произведения и да се наблюдава демонстрация на характерните за региона занаяти", каза още Джабраилова.

За гостите на изложението е предвидена и музикална програма с изпълненията на оркестър "Траяна". Посетителите ще могат да опитат и традиционни местни ястия. Ще могат да посетят и залите на Националното изложение, които представят характерните за региона занаяти и бит.

Тази година се навършват 50 години от откриването на първата експозиция в изложението.

Подобни статии