Блокирани на полско-беларуската граница мигранти създават главоболия на Варшава

Съдбата на група от 32 бедстващи мигранти, блокирани вече две седмици в импровизиран лагер на границата между Беларус и Полша, поставя пред истинска дилема властите във Варшава, които не искат да демонстрират слабост пред своя съсед.

Брюксел и Полша обвиняват Беларус, че насърчава мигрантите - предимно от Близкия изток - да преминават границата и го правят, за да си отмъстят за санкциите, наложени от Европейския съюз на режима.

Много поляци са разтревожени от кадрите с мигрантите, блокирани край село Уснаж Гурни, хванати като в капан между въоръжените беларуски граничари полските войници.

Някои поляци искат на мигрантите да им бъде разрешено да влязат на територията на ЕС, за да получат право на убежище.

Други казват, че са съгласни с твърдата линия на правителството, което се противопоставя на "шантажа" от страна на Беларус.

"Полша трябва да защитава границите си", заяви миналата седмица премиерът Матеуш Моравецки, обвинявайки президента на Беларус Александър Лукашенко, че използва мигранти като средство за натиск.

"Наистина съчувствам на мигрантите, които са в изключително тежко положение, но трябва да се уточни, че те са политически инструмент", допълни полският премиер.

Същевременно Моравецки подчерта, че полското правителство през последните дни е помогнало на десетки афганистанци да напуснат Кабул.

Многобройни инциденти с мигранти стават и в другите две държави от ЕС, граничещи с Беларус - Латвия и Литва.

Трите държави от ЕС не пускат мигрантите да влизат незаконно през границата и да получават право на убежище, посочвайки, че за да кандидатстват за убежище, те трябва да се обърнат към посолствата им в Беларус или да минат през граничните пунктове.

 

Дайте им подслон

Мигрантите, които според Полша са на беларуска територия, в зона, където границата не е точно очертана, оцеляват благодарение на помощта на активисти и няколко полски граничари.

Някои наблюдатели настояват правителството да им позволи да влязат в Полша.

"Единственото, което можем да направим, е да покажем, че сме различни от (. . .) не сме като Минск и да им дадем подслон и шанс да получат право на убежище", пише Богуслав Хработа в центристкия ежедневник "Жечпосполита".

Журналистът от лявоцентристкия всекидневник "Газета виборча" Михал Вилгоцки предупреди, че управляващите националконсерватори може да използват антимиграционната реторика, за да спечелят гласове, както направиха на изборите през 2015 г. Той призова политическите сили да "застанат на страната на човешкия живот".

Крайнодесни политици подкрепиха твърдата линия на правителството и отидоха на място, за да подкрепят граничарите.

От гледна точка на правителството "няма съмнение, че случващото се не е просто тест как ще реагираме, но и цели да предизвика конфликт в Полша по толкова фундаментални въпроси като политиката за сигурност или миграцията", каза заместник-министърът на отбраната Марчин Очепа.

"Полската опозиция не трябва да става част от този сценарий на беларуските и руските спецслужби", добави той.

От началото на август 2100 души са се опитали да преминат границата между Беларус и Полша, а 1342 от тях са били спрени, съобщи полското вътрешно министерство миналата сряда.

Полските власти съобщиха в петък, че са спасили друга група от 12 мигранти - 11 иракчани и един египтянин, които, след като преминали нелегално границата, се оказали блокирани в тресавище.

За да се справят със ситуацията с мигрантите, полските власти изпратиха близо 900 полски войници на границата, където на десетки километри бяха поставени заграждения от бодлива тел.

Подобни статии