Блокират БГ ваксината на БАН срещу COVID-19, ако няма финансиране

Втората вълна идва през октомври, ще се смеси с грипа

доц. д-р Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН

Проектът за създаване на българска ваксина срещу COVID-19 може дa бъде замразен заради недостиг на средства. Той не е получил  финансиране от фонд „Научни изследвания“. Това заяви пред Нова телевизия доц. д-р Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН.

„Може да се каже, че проектът е замразен, тъй като няма финансиране. Ние се надяваме да дойде корекция от МОН, тъй като той  е сред резервите“, уточни още тя.

Продължаваме да работим усилено по ваксината със средствата, които са ни осигурени от института “Пастьор”, но те няма да стигнат за клинични изпитвания и отново българската идея ще подпомогне чуждестранните”, подчерта тя. Българските учени получиха  70 хил. евро от института „Пастьор“, но средствата са за разработването на прототипа на ваксината. За клиничните изпитания са необходими доста повече пари. Ако проектът бъде размразен и финансиран, българска ваксина може да има след 2 години, прогнозира доц. Петрова.

Българските учени  търсят части от белтъчните молекули на вируса, които не мутират. Идеята е да създадат една ваксина, която ще действа срещу повече щамове  коронавируси. Така ще бъдем подготвени за бъдещи пандемии, защото това вече е седмият коронавирус, който атакува човечеството.  Българската ваксина може да бъде създадена под формата на спрей.

Все още няма втора вълна на коронавирус у нас. Може би тя ще дойде през октомври и зимните месеци, когато коронавирусната инфекция се смеси с грипната“, предупреди доцентът. По думите й имаме доста надеждни лекарства, които са налични в света, като например лекарството "Ремдесивир", за което е доказано, че намалява смъртността до 60% при тежките случаи. Курсът на лечение включва 5 инжекции и трябва да се прилага само при тежки случаи, когато хората са интубирани, тъй като лекарството има странични ефекти.Подобни статии