Бобокови избягали от "Монбат" насред аферата с опасния боклук

Съдът назначи на арестувания по-голям брат тройна медицинска експертиза в МВР-болница

Снимка: БГНЕС Атанас Бобоков продължава да е в ареста, докато брат му Пламен Бобоков успя да излезе под гаранция.

Обвиняемите русенски бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови са излезли от управлението на фирмите "Монбат" и "Монбат Рисайклинг" в разгара на аферата за хилядите тонове внесени в страната и заровени незаконно опасни отпадъци.

Това стана ясно по време на разглеждане на мярката за неотклонение на по-големия от бизнесмените - Атанас Бобоков в Апелативния спецсъд. Той поиска да излезе от ареста с мотива, че има здравословни проблеми – трябвало да лекува едното си коляно и гръбначен прешлен. Бобоков имаше разрешение от 8,30 ч. сутринта преди началото на съдебното заседание да чете в съда 9-те тома с нови доказателства по делото, които прокуратурата внесе в съда миналата седмица. Те са за открити 7 756 тона опасни отпадъци при огледи в 4 области в страната във връзка с разследването срещу престъпната група за внос на опасни отпадъци.

Според прокуратурата на тези площадки са складирани отпадъци от дейността на „Монбат Рисайклинг“ или опасни отпадъци, внесени в страната пак от дружества на братя Бобокови от Италия. Атанас Бобоков дойде в съда, подпирайки се с лявата ръка на бял бастун. Да го подкрепи бе пристигнала неговата съпруга, която демонстративно му даде и закуска. Защитата на обвиняемия представи пред съдебния състав протокол от Общо събрание на акционерите на „Монбат“ АД от септември с решение, че Атанас и Пламен Бобокови са освободени от Съвета на директорите. Беше представен и протокол, че Атанас Бобоков е освободен и от поста си в „Монбат Рисайклинг“, както и протокол от заседание на Съвета на директорите за назначаването на нови членове. Адвокатът на Бобоков увери съда, че промените са вписани в Търговския регистър. Проверка в регистрите установи, че това важи само за "Монбат", но за "Монбат Рисайклинг" промяната все още не е отразена. От защитата на по-големия от двамата русенски бизнесмени твърдят, че е напуснал „Монбат“, защото не можел да си изпълнява функциите „предвид състоянието му в момента“.

В същото време обаче това е пореден случай, в който някой от обвиняемите по аферата излиза от управлението или направо от собствеността във фирма, замесена в схемата, разследвана от прокуратурата. Само преди няколко дни стана ясно, че през май – насред разгара на разследването, но преди още да стартира повдигането на обвинения, фирмата си е продал друг от подведените под отговорност – Васил Коцев. Коцев, който е сочен за връзката между бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков и русенските братя, е прехвърлил фирмата „Глобъл рисайклинг“, изкупувала боклука на Бобокови, на 23-годишния ботевградчанин Тодор Ерменков. Ерменков е станал едноличен собственик на дружеството на Васил Коцев на 5 май 2020 г., като в направения тогава протокол е записано, че той притежава „всички два дяла, всеки един от които по лев“ от капитала на дружеството. Поредната промяна в собствеността или в управлението на дружества, срещу които се води разследване, навежда на мисълта, че може да става въпрос за опит за избягване от отговорност. От прокуратурата обаче твърдят, че това няма да се случи. Отстраняването на Бобоков от ръководството на „Монбат“ и „Монбат рисайклинг“ по никакъв начин няма да промени обвинението“, заяви пред журналисти единият от прокурорите по делото.

Защитата на Бобоков поиска съдът да му наложи по-лека мярка за неотклонение от „задържане под стража“, позовавайки се на епикриза от болница „Лозенец“, според която той се нуждаел от комбинация от домашно лечение и рехабилитация. Оказа се обаче, че от лечебното заведение не са изпълнили две постановления на наблюдаващите прокурори – от 29 и 30 септември, според които е трябвало да им бъдат изпратени медицинските документи за констатираното при прегледите, както и данни за актуалното му състояние. Това направи впечатление и на съдебния състав, който попита: „Значи директорът на болница „Лозенец“ не е изпълнил прокурорска заповед?“ Прокуратурата пък поиска от съда да назначи тройна съдебно-медицинска експертиза на Бобокв с мотивите, че досегашните 2 заключения на вещото лице от болница „Лозенец“ са противоречиви – веднъж е казал, че става въпрос за хронично заболяване без обостряне, а друг път – за нужда от домашно лечение и рехабилитация. В отговор от съда назначиха експертизата, като тя ще бъде извършена от ортопед травматолог, хирург и кинезитерапевт, избрани от директора на МВР-болница. Съдът нареди прокуратурата незабавно да вземе медицинската документация на Бобоков от болница „Лозенец“ и да я предаде на лекарите в МВР-болница.

Подобни статии