Богдан Богданов е удостоен от ЮНЕСКО с приз за производството на най-чистия хляб на планетата

Българският хлебар Богдан Богданов е удостоен от ЮНЕСКО с приз за производството на най-чистия хляб на планетата.

Векове наред така нареченото улавяне на дивата мая или квасец било едно от най–големите семейни богатства. Богдан избира именно това съкровище пред икономическата си професия, а обстойно проучване ЮНЕСКО избира неговия хляб за най–чистият на планетата, съобщи bTV.

„Използваме за работа с тесто само дървени повърхности от твърдо дърво, тъй като на металните тестото много се стресира, За да се запази чистотата, е нужно да се използва ленен плат. Такъв тип плат се е използвал за основи на картини и те стоят векове наред“, коментира пекарят, като допълва, че при приготвянето му не се крие голяма тайна.

"Същността на това, което правя, са млечнокисели бактерии. Те се захващат от изворна вода и брашно“, обяснява още той.

„Винаги се плаща някаква цена да правиш хляб, това можеш да го правиш навсякъде по света, но въпросът е къде ти е мястото и къде си най–полезен“, категоричен е Богданов.

Подобни статии

 • Киану Рийвс сподели кои са любимите му песен, филм и сандвич

  Киану Рийвс сподели кои са любимите му песен, филм и сандвич

  Звездата от „Матрицата“ Киану Рийвс разкри коя е песента, която застава на първо място в списъка му с любими парчета – Love Will Tear Us Apart на групата Joy Division. Това сподели самият той след дълго чудене по време на участието си във вечерното шоу на Стивън Колбер, когато водещият му предостави специалния си въпроник, съдържащ 15 питанки.

  115
 • Лили Иванова и Аня Пенчева се обясниха в любов

  Лили Иванова и Аня Пенчева се обясниха в любов

  Благодаря на Аня Пенчева за уважението към мен и моето творчество, това възкликна примата на българската естрадна музика Лили Иванова за една от иконите на родното ни кино и театър Аня Пенчева. Причината за признателността на певицата към нея е скорошно интервю на Пенчева, в което звездата от „Време разделно“ признава, че запоследно е плакала именно на концертите от края на 2021-а на Иванова в София.

  85