Боян Расате на свобода срещу 5000 лева

Софийският апелативен съд увеличи паричната гаранция на Боян Расате. Преди дни градският съд го пусна от ареста срещу 1 000 лева, но днес апелативната инстанция я увеличи пет пъти. Така, за да остане на свобода, той трябва да внесе 5 000 лева.

Според апелативните съдии не е толкова ниска вероятността той да извърши ново престъпление. Магистратите посочиха, че участието му политическия живот не може да бъде прието като смекчаващо обстоятелство. Те записаха в мотивите си, че не споделят схващането на Софийския градски съд, според което паричната гаранция от 1000 лв. се налага и за да може Расате да проведе кампанията си за президентски избори.
Расате бе и обвинен за хулигански действия в офис на неправителствена организация.
Малко след това, в началото на ноември, той бе задържан, а после главният прокурор поиска имунитета му от ЦИК, тъй като участва в изборната надпревара.

 

Подобни статии

 • Подсъдимият за смъртта на журналиста Милен Цветков отказа да дава обяснения

  Подсъдимият за смъртта на журналиста Милен Цветков отказа да дава обяснения

  Делото срещу Кристиан Николов за пътния инцидент, при който загина журналистът Милен Цветков, ще продължи на 20 декември. Причината е, че е необходимо време, за да се изяснят обстоятелства и факти по случая, стана известно на днешното съдебно заседание. Николов отказа да даде обяснения за случилото се, като каза, че ще се възползва от това свое право на по-късен етап. Адвокатите му пък защитават тезата, че тетраканабинолът (активното наркотично вещество, което се намира в марихуаната) в кръвта му бил от паста, която Николов ползвал.

  139
 • КПКОНПИ даде община Варна на прокуратурата

  КПКОНПИ даде община Варна на прокуратурата

  КПКОНПИ даде община Варна на прокуратурата

  С решение на КПКОНПИ от 1 декември 2021 г. материалите от проверката на обществена поръчка в Община Варна са изпратени по компетентност на прокуратурата с оглед данни за извършено корупционно престъпление от лица, заемащи висши публични длъжности, съобщиха от Антикорупционната комисия.

  138