Бойци от "Ислямска държава" духнаха от сирийски затвор

Възползваха се от избухнал бунт зад решетките

Photo: Интернет Сирийските демократични сили контролират няколко затвора, в които са задържани хиляди членове на "Ислямска държава"

Затворници от "Ислямска държава" са организирали бунт в затвор в Североизточна Сирия, успели са да поемат контрола над цял етаж и някои от тях са успели да избягат. Това предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, като се позоваха на говорител на подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили, които управляват затвора в град Хасака.

Сирийските демократични сили, в които влизат предимно кюрдските Сили за защита на народа, са предприели операция по залавяне на избягалите затворници, а към района са изпратени подкрепления.

Ситуацията в затвора е напрегната и ние сме изпратили антитерористични части и допълнителни подкрепления, за да овладеят ситуацията, заяви говорителят Мустафа Бали.

По-рано сирийската държавна телевизия съобщи, че 12 затворници са успели да избягат и са се насочили към покрайнините на Хасака.

Говорител на оглавяваната от САЩ коалиция потвърди бунта в затвора, където по думите му са държани членове на "Ислямска държава" от ниско ниво. Говорителят каза, че коалицията осигурява подкрепа на Сирийските демократични сили с въздушно наблюдение.

Агенция Ройтерс съобщава за непотвърдена информация, според която няколко затворници са били убити.

Броят на обитателите на затвора в Хасака остава неясен, отбелязва Ройтерс. Сирийските демократични сили контролират няколко затвора, в които са задържани хиляди членове на "Ислямска държава", посочва агенцията.

Според базираната в САЩ правозащитна организация Хюман райтс уоч Сирийските демократични сили държат около 12 000 мъже и момчета, заподозрени в съпричастност с "Ислямска държава", включително между 2 и 4 хиляди чужденци от близо 50 държави. Затворите са пренаселени, а условията там често са нехуманни, според Хюман райтс уоч и други правозащитни организации.

Предвожданите от кюрдите сили държат и около 100 000 сирийци и чуждестранни жени и деца, които са роднини на предполагаеми бойци от "Ислямска държава", в мизерни лагери в различни райони под техен контрол.

Някои араби, които са по-голямата част от жителите на районите под контрола на Силите за защита на народа, обвиняват кюрдите в дискриминация - твърдение, което се отхвърля от кюрдски официални представители.

С въздушната и сухопътна подкрепа на САЩ Сирийските демократични сили победиха джихадистите в Северна и Източна Сирия, припомня Ройтерс.

Подобни статии