Божията майка се яви пред Козма Зографски

Българският чудотворец спасил монаси от отровна змия

На 22 септември Църквата отбелязва паметта на един български светия-чудотворец – преподобни Козма Зографски. Той се е родил през втората половина на XII век в търновско болярско семейство. Родителите му пожелали да го оженят, но той живеел с пламенното желание да стане монах. Затова тайно избягал на Света гора. Бил приет като послушник в българския Зографски манастир. Там показал голямо усърдие като послушник и скоро бил подстриган за монах.

Видение

Веднъж на Благовещение, храмов празник на големия светогорски манастир „Ватопед", той имал чудно видение - в храма и после на трапезата да се разпорежда една жена с царствено величие. Понеже на Света гора жени не се допущат дори за посещение, Козма бил силно съблазнен и смутен. На изповед пред духовника си той открил своето смущение. Последният веднага разбрал, че на Козма се е явила Самата Божия майка, която е покровителка на Света гора.

Скоро Козма решил да се помоли на Света Богородица да му посочи пътя на спасението. Тогава българският монах чул гласа на самия Господ, който му казал: „Нека се отдалечи от манастира на безмълвие!“

Козма предал този божествен съвет на игумена, който с благоговение и страхопочитание разрешил съветът да се изпълни.

На запад от манастира, в пустинна местност, Козма си издълбал пещера и се преселил в нея. Почнал да се подвизава в пълно усамотение и безмълвие. 

Пророчества

В тая пещера той получил пророчески дар, за което свидетелстват редица чудеса. Веднъж дошли да го посетят двама монаси от Хилендарския манастир. По пътя скрили една кратунка с вино, като мислели на връщане да си я приберат. Били изненадани, когато Козма ги предупредил да счупят кратунката и да излеят виното, понеже вътре е влязла отровна змия и виното вече е отровено. Монасите били поразени, че той знае за кратунката. Счупили я и наистина видели змията.

В друг случай преподобни Козма изпратил ученика си да каже на хилендарските монаси, че техният игумен е умрял. Монасите не искали да повярват, защото на утринното богослужение били видели игумена жив и здрав в църквата. Видели го също и като отишъл в килията си да се готви за предстоящата Света Литургия. Но като проверили, оказало се, че човекът наистина е починал скоропостижно.

Наставник

На северозапад от манастира „Есфигмен", в малка килия живеел млад монах на име Дамян. Свети Козма, който бил негов старец (наставник), му бил дал заповед никога да не нощува на чуждо място. Но веднъж младият мъж закъснял в килията на друг отшелник. Домакинът го поканил да пренощува при него. Монах Дамян не се съгласил, макар че настъпила тъмна нощ и навън валял проливен дъжд. Тръгнал в тъмнината, отклонил се от пътя си и се загубил насред планината. Отчаян, почнал да се моли на свети Козма да го спаси. И изведнъж се намерил пред своята килия. Поразен от това чудо, незабавно отишъл при стареца си и му разказал за станалото. А свети Козма му рекъл следното: „Пази заповедта на стареца си и Бог ще те запази от смърт!

Подвиг

Търновският пустинник извършил още много чудеса, за които и до днес се разказва от уста на уста на Атон. Ала наближил краят на земния му път. Последните дни преди смъртта му били много тежки. Очаквал го подвиг, за който предварително знаел направо от Спасителя, който му възвестил, че ще го нападне сатаната със свои пълчища и ще измъчи плътта му като знак за скорошното му преминаване във вечния живот. Така свети Козма предрекъл и деня на смъртта си - 22 септември 1323 година.

Орел му донесе риба пред пещерата

Веднъж на преподобния Козма се приискало да хапне риба. Изведнъж орел се спуснал край него и оставил при входа на пещерата му голяма прясна риба. Козма си я приготвил, но неговият вътрешен глас му внушил да остави половината на съседа си, стареца Христофор. На другия ден Христофор го посетил в килията му. Свети Козма разказал на госта си как поискал да си хапне риба и как орел му донесъл една. Христофор пък от своя страна разказал как същият орел грабнал преди това рибата от него, докато я чистел.

Двамата отшелници коленичили и благодарили на Бога, че така дивно се грижи за тях.

Подобни статии

 • Св. Теодосий Търновски бил духовен учител на патриарх Евтимий и на руския патриарх Киприан Киевски

  Св. Теодосий Търновски бил духовен учител на патриарх Евтимий и на руския патриарх Киприан Киевски

  Свети Теодосий Търновски вероятно бил от болярско, благородно потекло, но като скромен монах никога не парадирал с това. Прочул с духовните си подвизи като монах. Той е един от идеолозите на исихазма в България, а също и учител на патриарх Евтимий Търновски и на Киприан Киевски, патриарх на Русия. Борец срещу различните ереси.

  100
 • Преп. Алипий Стълпник прекарал 53 години на стълп*, а Св. Стилиян Пафлагонийски закриля бебета и малки деца

  Преп. Алипий Стълпник прекарал 53 години на стълп*, а Св. Стилиян Пафлагонийски закриля бебета и малки деца

  Днес почитаме паметта на Преп. Алипий Стълпник и на Свети Стилиян Пафлагонийски, наричан още Детепазител. Преп. Алипий живял добродетелен аскетичен живот на върха на стълп*. (Стълп - да не се бърка със стълб. Стълп в старата книжнина се нарича висока и тясна кула, която монаси-отшелници и исихасти строели със собствените си ръце. На върха на този стълп имало място, колкото един човек да стои прав. Там древните монаси, наречени стълпници, прекарвали благодетелен живот в пост и молитва. В съвременния български език е правилно да се изписва "стълб", но във всички официални издания на Синодалното издателство на БПЦ и до днес е прието да се изписва "стълп". От там, вече и в книжовния български език, е останала думата стълпотворение, например - Вавилонското стълпотворение ). Св. Стилиян пък се счита за закрилник на бебетата и малките деца.

  107