Бойко Борисов: Когато резултатите са налице, тогава и много богове мълчат

Не искам да си приписвам заслуги, но ние направихме чудо, изтъкна премиерът

Photo: БГНЕС Бойко Борисов

Националният оперативен щаб (НОЩ) преминава на режим "бойна готовност". Ежедневни брифинги няма вече да има, а при необходимост щабът, който ще дейстства до 31 декември, ще бъде свикан веднага отново. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който лично участва в последния засега брифинг (данните от него - тук).

Борисов благодари на всички българи за дисциплината, а на лекарите, полицаите и социалните работници - за усилията. "Смятам, че навременните мерки бяха безспорни. Когато резултатите са налице, тогава и много богове мълчат", допълни премиерът.

„Щабът не се разформирова, той ще работи до 31.12 2020 г., за да имаме готовност, ако дойдат по-лоши времена“, каза премиерът Борисов. Информация за заразените междувременно ще бъде обявявана на информационния сайт. "Това непрестанно включване на щаба създава безпокойство. Вирусът не е утихнал, но ние психологически искаме да се върнем към нормалния начин на живот. Това е добре за финансите, икономиката, но и за психичното здраве на хората", добави Борисов.

"Не искам да си приписвам заслуги, но ние направихме чудо", изтъкна премиерът.

Щабът трябва да гарантира презапасяването с облекла, тестове, лекарства, които могат да дават в медицинска среда. Дистанцията и дезинфекцията пък са категорично доказани в борбата срещу COVID-19, стана ясно от думите на министър-председателя. "Нека продължим да си мием ръцете и след 15 юни - призова той.- Който иска, нека да носи маска на закрито. Трябва да се пазим, няма ваксина, няма лекарство".

Засега няма да бъде сваляна 14-дневната картина за пристигащите от трети страни. От 15 юни се надяваме да пуснем движението между България и Гърция. Мицотакис не иска по-рано, защото ги е страх. Той ще ни посети на 24 юни, посочи Борисов, който вчера проведе разговор с гръцкия си колега (виж тук).

"Всичко, което се харчи, се харчи по най-прозрачния ден, всяко едно министерство ще отчете. Ще кажем къде се реализирани парите, които сме получили", каза още премиерът Бойко Борисов.

Подобни статии

 • Учени алармират за предаването на коронавируса на повече от 2 метра

  Учени алармират за предаването на коронавируса на повече от 2 метра

  Международна група от 239 учени призова властите, включително Световната здравна организация, да признаят, че коронавирусът може да се разпространи във въздуха на разстояния далеч над два метра и да преразгледат съответно указанията си за превенция.

  37
 • COVID-рекорд: 86 заразени за едно денонощие в София

  COVID-рекорд: 86 заразени за едно денонощие в София

  Тенденцята от последните седмици отново е налице: 174 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа от 2775 направени PCR тестове през последното денонощие. Това показват данните на Националната информационна система.

  28
 • Доц. д-р Ангел Кунчев: След отпускането на мерките хората решиха, че проблемът е изчезнал. Не е така!

  Доц. д-р Ангел Кунчев: След отпускането на мерките хората решиха, че проблемът е изчезнал. Не е така!

  "Видяхме, че вирусът не се повлия от температурните условия и топлото време. Явно е нужен по-дълъг период на наблюдение, защото тези мутации, които се появиха и за които има доказателства, доведоха до по-лесно предаване. Така вирусът стана по-инфекциозен, но пък това не доведе до по-лесното му протичане, както се предполагаше. Напротив, засега няма доказателства, че преминава по-леко. Съдим за това и от нашия опит до момента. Има много хора в интензивни отделения, много смъртни случаи", казва главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

  24