Бойко Борисов прогнозира, че няма да има правителство и след предсрочния вот

Снимка: Фейсбук

Партиите са длъжни да направят стабилно правителство, коментира премиерът в оставка Бойко Борисов на пресконференция от централата на ГЕРБ

Благодари на българите, че са ги оставили първа сила. "ГЕРБ били токсични. А БСП не е ли токсична. ДПС и ДБ не са ли токсични? Дойде да си мерим думите", каза той.

Той изтъкна още, че в ЦИК ГЕРБ били малцинство. Там имало представители на ДБ и БСП. Сега ВМРО изпаднали под 4 % и побързали да отнемат възможност да имат членове на ЦИК.

"Не може г-жа Нинова да каже по-бързо да закриваме НС, защото Борисов продължава да управлява", каза Борисов и отново напомни, че от вота е минало вече 1 месец.

"При този насипен парламент, кога ще има пълен мандат. Никога", каза той за промените в ИК за мажоритарния вот.

"Как се съшиха така в парламента, че отпадна", каза той за идеята за 1 лев субсидия.

Отново напомни кна ЕС да не се пипа ИК преди вот. "Целта бе една единствена - ЦИК да се даде в ръцете на кандидата за президент", каза Борисов. Поясни, че за да бъде диктатът пълен, НС не приела методология. Зачуди се дали ще назначи всички или ако му дадат неудобни кандидати, може да откаже.

"Какво значи в един закон да напишеш при възможност. Какво значи това?", каза той и даде за пример видеонаблюдението. Попита и кога ще направят и обществените поръчки. Засегна и машинното гласуване, като попита кога ще закупят и нови машини.

"Как ще разнесат машините до Америка, Азия - с тирове, лодки, самолети. Кой ще ги инсталира, кой ще ги наблюдава. Или там са създали организация за фалшифициране", каза той. Сетил се коя е печатницата на мастит депутат на БСП, където ще трябва да отпечатат хартиените бюлетини, ако в дадена секция машините се счупят.

Изтъкна, че машините не са защитени. "Десетки милиони пари на данъкоплатеца ще изтекат. Защото тогава пак няма направят правителство, а служебното на Радев ще продължи", каза той. "Няма да има и следващо правителство, независимо от резултата", убеден е той.

Коментира и отношенията между ЕС и Русия. В Черноморския регион вместо платноходките, навлезли най-мощните разрушителни. В събота с ЕС работили и съюза приели декларация за правата на човека. Напомни, че на шефът на ЕП Сасоли му била наложена санкция от Русия.

"Обвинявам съм много пъти за Балкански поток, за туризма и добрите отношения с Русия и продължавам да смятам, че това е правилна политика. Но не може да мълчим за Навални и други", каза Борисов и разкритикува Радев и опонентите си, че не вземат отношение по важните международни теми.

Заръча на правосъдният министър Десислава Ахладова как ще се определи в кои секции видеонаблюдение или не.

Тя на свой ред изрази притеснения, че НС приемало закони без обществено обсъждане и прибързано. Даде за пример ИК, НПК, Закон за съдебната власт, които били приети без становищата на министерствата. Напомни, че юни - юли ще дойде новия доклад за върховенството за закона и се зачуди какво ще пише в него за новия ИК.

"Не го мисли. Отговорния за хаоса - Радев", каза Борисов.

Ахладова поясни, че има много противоречиви текстове в ИК и изрази надежда да не се стигне до касиране на избори. Било неясно и как ще се гласува пропорционално или мажоритарно.

"Как няма. Чакай да питам. Отивам до секцията. Искам да гласувам на хартия. Вие ми казвате, че в секцията няма хартиени. Аз искам касиране", каза Борисов.

Шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова пък обвини опонентите им в НС в прецедент. Не било се случвало сега промените в ИК да бъдат публикувани преди обнародването им в Държавен вестник. По думите й това, което демонстрирали като знания колегите от партията на промяната, било скандално.

"Кои са промяната?", попита Борисов на свой ред като изброи имената на Татяна Дончева и Корнелия Нинова, които се изправяли срещу него.

Подобни статии