Бойко Борисов разпореди почивни бази на властта да приемат болни от COVID-19

Премиерът говори от профила си във Фейсбук.

НОИ и здравното министерство имат хотелски бази във всички региони и хората може да се настаняват там вместо да се притискат болниците. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на работно онлайн съвещание с членовете на правителството, стана ясно от клип във Фейсбука му.

Малко по-късно от "Дондуков" 1 обявиха, че Борисов е наредил всеки министър да бъде на първа линия неотстъпно в своята сфера и правителството заедно с българските граждани да действаме като юмрук срещу пандемията.

Премиерът разпоредил съвместните действия на държавните институции да продължат при най-строга организация, ред и пълна мобилизация. „Това правим в момента – с финанси, с икономика, с мерки. Никакво колебание“, изтъкнал той.

Борисов разпоредил на министъра на здравеопазването пред всяка болница у нас, както държавна, така и частна, да се организират изнесени пунктове, в които докараните пациенти бързо да бъдат диагностицирани и насочени към необходимата им медицинска помощ. "Ползвате всичко – пожарни, полиция, облеклата. Ананиев е подсигурил абсолютно всичко финансово, което е необходимо. Лекарства - всякакви видове за всякакви болни. Всичко това трябва да се прави незабавно", категоричен бил Борисов.

Той добавил също, че е важно българските граждани да бъдат информирани, че ако са били контактни на лица с COVID-19, следва да се самоизолират незабавно. Той припомнил, че институции като НОИ и МЗ разполагат с хотелски бази и санаториуми из страната, които също могат да се използват за настаняване. По този начин може да се намали допълнително натискът върху болниците, където това е възможно. Според премиера е от изключително значение да има гъвкавост и да продължи извършването на наложителните операции. „Животът трябва да върви“, изтъкнал Борисов и добавл – „аз съм убеден, че все пак март-април ще имаме ваксини, ще имаме нещо, което ще спаси света и ще тръгнем напред“.

Според него било важно също така да не спират съдебните процеси и където е възможно институциите да функционират онлайн. „Държавата не трябва да бъде затваряна. В много държави това е лесен подход - локдаун, затваряме, най-лесно, най-чисто. Ние трябва да убедим хората с разум“, заявил премиерът. „Хората трябва да разберат, че са взели правилното решение и това, че не подадохме оставка е било само за тяхно добро. Да се мъчим в най-тежкото време, но да ги спасим и ще ги изведем и от здравната, и от финансовата, и от икономическата криза“, категоричен бил министър- председателят. По думите му трябвало да продължат социално икономическите мерки и да има приходи в бюджета. „България с ИТ технологиите, с всичко това, което се прави в ИТ сектора, в икономиката ще дръпнем по-бързо от останалите. Но да запазим и хората – това искам от вас“, обърнал се премиерът към членовете на правителството. Борисов посочил още, че в този труден период е от голямо значение взаимодействието и с местната власт. „Помагайте на кметовете с всичко, каквото може“, разпоредил още той на министрите и добавил в заключение – „всичко трябва да работи, но хората трябва да се пазят, маски, дистанция, за да не спре животът“, каза Борисов.

Подобни статии