Бойко Ноев: Нищо не налага България да прави отстъпки за Северна Македония към този момент

"Нищо не налага България да прави отстъпки в този момент. Топката е в полето на Северна Македония. Те са на една думичка разстояние от нашето съгласие. ... В Република Северна Македония е забранено да си българин. Това е най-краткото описание на проблема между нашите две страни". Това коментира пред БНР бившият министър на отбраната и дипломат Бойко Ноев. 

Според него в РСМ вече десетилетия тече процес на дебългаризация.

"Не се прави магистрала, жп, дигитална свързаност, защото някои кръгове в Скопие продължават да считат, че откъсвайки България от РСМ, българизацията ще бъде приключена окончателно. ... Премиерът не трябва да търси причините за това защо няма самолетна линия София-Скопие, като отиде там, а трябва на 18 януари да отиде в Скопие с ясно разбиране за тези причини".

По думите на Ноев няма как да се надгради политическа позиция с работна бизнес група:

"Защото българският бизнес не е допускан в РСМ, за разлика от сръбския, гръцкия и албанския бизнес. ... Премиерът Кирил Петков да отиде в Скопие с ясно послание, че два въпроса останаха. Една думичка в Конституцията на Северна Македония и съгласие по петте точки. България иска българите в РСМ да бъдат включени наравно с останалите части от народи - има изброени 7 народностни групи, а ги няма само българите. Ние искаме българите да бъдат добавени в Конституцията на РСМ". 

Ноев отправи апел към премиера Петков да бъде внимателен с темата РСМ, защото тя е хлъзгава. 
"Ако КСНС излезе със съвместно заключение и препоръки - значи нещата вървят в правилната посока, ако това не се случи - значи България има проблем", коментира Ноев.

Подобни статии

 • Между кръста и червения конец

  Между кръста и червения конец

  "Никой слуга не може на двама господари да слугува; защото или едного ще намрази и другиго ще възлюби, или до едного ще се прилепи и другиго ще презира. Не можете да работите на Бога и на Мамона."

  96
 • Продължаваме (без) промяна да търсим Месията

  Продължаваме (без) промяна да търсим Месията

  Аристотел казва, че човек е политическо животно. Още в Древна Гърция стъпват на истината, че всеки индивид поставя политиката като интерес и съответно, за да имаш добре устроен социален живот, хората се нуждаят от политика. И сигурно точно това е идеалната държава, която ни представя и Платон, който пък се ръководи от въпроса за справедливостта.

  107
 • Вашият ентусиазъм е алкохолен

  Вашият ентусиазъм е алкохолен

  Това е една от култовите реплики от безсмъртния филм „Топло“ от далечната 1978 г. Като се замисли човек, нищо особено не се е променило оттогава – проблемите с топлото сега са като никога актуални. Но наред с тях и алкохолните предпочитания на българина. Мигар все още домакините не правят домашна вишновка? Мигар претенциозните не я подминават, предпочитайки джина?

  97