Бойко Рашков очаквано отхвърли предложението на Гешев да работят заедно срещу купуването на гласове

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков заяви, че според него няма смисъл в общата работа за изборите между МВР и прокуратурата.

"Още не съм получил такова писмо от главния прокурор, не очаквам то да постави на някакви други основи онова, което трябва да правят двете ведомства - МВР и прокуратурата. Законът е ясен - МВР осъществятва своята оперативно-издирвателна дейност, събира доказателства и когато тази информация стане достатъчна за да се започне наказателен процес, докладва на прокуратурата и тя взема съответно решение", коментира Рашков.

По негови думи през периода на предходните избори, вътрешното министерство е разкрило схема за търговия с вот в Пловдив и съответно е установило едно от лицата, изготвяло списъци на избиратели, на които е било или тепърва е трябвало да бъде платено, за да гласуват за определена партия. След това са били разпитани и някои от лицата, които са били включени в тези листи, които са потвърдили данните за извършено престъпление.

Според Рашков обаче прокуратурата умишлено не желае да финализира това разследване и виновните не са изправени на съд. "Може би е случайно, но сега един близък до лицето в схемата за търговия с вот, е в листата на на ГЕРБ за народни представители - на 22-о място в Пловдив. Може би затова прокуратурата се старае да създаде такива взаимоотношения с МВР - за да може да има информация за коя партия полицейските органи са събрали информация и да стопират нашите разследвания", заподозря вътрешният министър.

По негови думи е по-добре да се разкрие обективната истина от МВР, за да се избегнат "някои политически пристрастия, които някои прокурори открито проявяват".

Запитан дали МВР е освободено от политически пристрастия, той коментира, че не може да обследва всеки един служител на ведомството, а и всеки един човек имал право на свои собствени виждания. “Всеки човек ще отиде на изборите следващия месец и ще гласува за партия, която той предпочита. Много е важно друго - никой да не влияе на този избирател дали той ще гласува за една или за друга партия, никой да не влияе на който и да е избирател финансово или по друг начин да гласува за ГЕРБ или за ДПС. Защото само преди една седмица имаме случай в Кирково, Кърджалийско, където нашите служители задържаха под стража лице, което дори е заплашвало друг гражданин, че ако не гласува за ПП ДПС няма да получи дърва за огрев за този отоплителен сезон. Странно как е научил, но се е появил кмета на това населено място, който се е опитвал да изисква едва ли не този човек да бъде освободен. Може би някои наши политици така разбират демократичните права и задължения или правата и свободите на българските граждани", допълни Бойко Рашков.

Той коментира, че през предишните парламентарни избори, вътрешното министерство е успяло да сведе криминалния вот до поносими размери. "Всички партии признаха това, освен две. Познайте кои са те", допълни Рашков.

Подобни статии