Бойко Рашков: Около 100 са разследванията за купуване на гласове, най-много са свързани с ГЕРБ и ДПС

Бойко Рашков: Около 100 са разследванията за купуване на гласове, най-много са свързани с ГЕРБ и ДПС

Към 11 юли са започнати близо 100 разследвания за търговия с вот, като най-много са свързани с ГЕРБ и ДПС. Това коментира вътрешният министър Бойко Рашков, цитиран от bTV.

Няма да позволя да бъде опетнявано името ми от пехливан политици и произволно хвърлени обвинения, каза той по повод напрежението между него и ДПС. Неотдавна от партията на Мустафа Карадайъ обявиха, че няма да позволят предвид изборите отново техни симпатизанти да бъдат подлагани под натиск.

„Става дума за политическо говорене, което не почива на фактите. Явно ръководството на тази партия има някакъв проблем със собствения си електорат, за да изнасят неистини в публичното пространство. Не смятам да обръщам сериозно внимание на това“, коментира силовият вицепремиер.

По думите му предстои да се изнесе информация за престъпления, свързани с изборния процес. Той каза, че досега не е правил публична тази статистика, но сега се налага, за да защити името си. Той даде пример с Кирково. „Гражданин е заплашил друг, че трябва непременно да гласува за ДПС, в противен случай – няма да получи онова, което му е необходимо за зимата. История, която се повтаря много пъти. (…) В полицията се обажда, за да се интересува от случая, кметът на населеното място. Питал е защо се задържа техният човек, цитирам. Техният човек е от ДПС“, добави Рашков.

Според него бившите ръководители на МВР - Христо Терзийски и Младен Маринов не са предприемали действия срещу търговията с вот: „Ние статистически доказваме, че към онзи момент, пряко подчинените министри на премиера Бойко Борисов, не са извършвали абсолютно никаква дейност във връзка с изборите. С изключение на партии извън ГЕРБ и ДПС, например партията на Васил Божков“.

По думите му от юли до средата на септември имаме нулева престъпност.

Вървим след събитията – това беше коментарът на вътрешния министър във връзка с разкритията по „Пандора пейпърс“. Според него се повтаря ситуацията със санкционираните по Глобалния закон „Магнитски“.

Подобни статии