Божков направи мафиотска заявка да влезе в политиката

Олигархът събира българската „Коза Ностра“ на масата за преговори, за да си разпределят парцелите на влияние

Снимка: Телеграф медиа

В понеделник, 8 юни, картите бяха свалени на масата. Бившият хазартен бос и олигарх Васил Божков, срещу когото има вече 18 обвинения, обяви открито намерението си да влезе в политиката. Вече официално, а не само като спонсор на чужди проекти.

Направи го уж под формата на анкета, но слухът за тази негова инициатива циркулира от месеци, а тролската мрежа, впрегната да натиска до откат бутоните за гласуване от различни компютри, показа, че Божков си въобразява, че е изпипал детайлите. И е така, и не е така. Подлъган от новата си пиарка Ивет Добромирова – Тетте от „Протестна мрежа“, че дори човек с неговата мрачна и свирепа репутация може да изчисти образа си и да се представи в нова светлина пред обществото, загърбвайки изнасилените жени и черните забрадки на опечалените майки, които съпътстват цялата му биография, Божков изглежда си е повярвал твърде много. А това пък показва, че е точно за комиксите, в които напоследък живее.

Покана

Маниакално обсебен от идеята да стане министър-председател, мафиотът беглец всъщност е закъснял в намеренията си и вероятно сам е наясно с това, затова форсира нещата. Той просто уведомява официално потенциалните си партньори, че моментът да превземат държавата окончателно е назрял. Божков вижда себе си като обединител на задкулисието и е готов да финансира проекта, включващ ексцесии и всякакви криминални действия за създаване на напрежение и затрудняване на работата на правоохранителните органи. Зад гърба на новоизлюпения политик има изнасилени жени и многобройни жертви със съсипани съдби и погубени животи. Бити журналисти и разбити коли бележат намеренията на Божков да осъществи бърз криминален поход към властта.

Преди време ви разказахме за българския Пабло Ескобар – мафиота банкер от Гъзурниците Цветан Василев, натрупал с кражби огромното си благосъстояние и окрилен в мечтите си да стане премиер. Объркан човек, който смята, че е достатъчно да си поръча костюм при известен шивач, с който политическата му осанка да блесне и да заслепи така аудиторията, че тя да забрави, че този човек няма никаква ценностна система и няма елементарна самооценка. Човек, който злоупотребява с алкохола и халюционира, че окрадените вложители ще се завтекат към урните, за да му гласуват доверие. Заблуден от няколко агенти на ДС, които му прислужват, че с доноси и клевети мечтите се сбъдват.

Същата работа е и с българския Тото Риина от Велинград, заблуждаващ всички, но преди всичко себе си, че от криминален субект може изведнъж да се превърне в улегнал мъж, който разсъждава, а не посочва с пръст кой да бъде пребит и убит.

Кой би гласувал на едни избори за Черепа? Със сигурност не и изнасилените от него момичета, постигнали пълнолетие и опитващи се да забравят гаврата, на която са били подложени. Право на глас няма да имат руските плеймейтки, които са вдишвали дима на дебелата му пура. Остават евентуално само пилотите на частния му самолет и обслужващият го персонал на круизите. Това означава, че Божков е на акъла на съпругата на олигарха Николай Банев – Евгения, която си беше въобразила, че може да стане евродепутат. На вота се видя колко глупава е била да си въобразява, че може да привлече гласове извън най-близкото си обкръжение. Кроежите и ламтежът за власт на Божков обаче са още по-крещящи. Защото българските избиратели знаят добре кой е той.

  

Аналогия

През май 1992 г. недалече от Палермо избухва взрив. Това е зловещото послание на мафията към прокурора Джовани Фалконе, който си позволява да се рови в схемите на „Коза ностра“ и да застрашава престъпната организация, обхванала с пипалата си цяла Италия. Загиват смелият прокурор, неговата жена и трима телохранители.

Два месеца по-късно е убит и новият прокурор Паоло Борселино, взривен в автомобила си в Палермо.

Поръчителят на бомбите и лидер на „Коза ностра“ Салваторе (Тото) Риина умира през ноември 2017 г. на 87-годишна възраст в затвора, където излежава доживотна присъда. Тото Риина е известен с два прякора – Звяра, заради пословичната му жестокост, и Късия (Ниския), заради неговия ръст.

Българският еквивалент на Тото Риина също има в биографията си кървави покушения. Това са част от нещата, за които е обвинен Васил Божков. И той като Тото Риина има два прякора. Първият – Черепа, има сходна история на този на Звяра. Втория си го заплю сам, след като реши да разказва приказките на Шехерезада и си науми той да е Али Баба, по аналогия с пещерата, в която разбойниците крият богатствата си. Но се вкара сам в капана, защото хората го идентифицираха по-скоро с главатаря на разбойниците, грабили безогледно богатства, за да се разполага само един човек с тях.

Така ще изглежда и платформата на новата партия – Али Баба Божков и 40-те разбойници отиват на избори, защото са им посегнали на пещерата с антиките, златото и ритоните. Защото държавата иска да си завърне заграбеното от разбойниците. И защото олигархът беглец скучае в Дубай и се чуди как да разнообрази дните си с друго освен с постове във Фейсбук. Той иска да се върне обратно на бял кон и си въобразява, че действително може да осъществи политическите си намерения, които го реабилитират като престъпник.

Колкото и комично да изглеждат в момента намеренията на Черепа да влезе с летящ старт в политиката, страшно е да си помислим как този герой се вживява в ролята на Кръстник на мафията, който поръчва атентати срещу неудобни фигури. Защото това се е случвало вече. „Божков, колко ти струваше убийството на Манол Велев“, попита шефът на „Ефбет“ и бивш съдружник на Божков Цветомир Найденов в деня, в който Черепа направи политическата си заявка. И този въпрос ще продължи да бъде задаван на Божков и от прокуратурата.

На 11 юли 2007 г., малко преди 11 часа, 48-годишният Манол Велев е прострелян в кооперация на столичната улица "Мизия" №3, в която се намира офисът му. Килърът се цели директно в главата му. Куршумът засяда в лявото слепоочие. По чудо Манол Велев остава жив, но след многобройните операции тук и в чужбина той никога вече не успява да се върне към нормалния живот. Така с един куршум Божков решава споровете си с Велев в областта на хазартния бизнес и на амбициите за изграждането на складовата база „Илиянци-2“, в която Велев вече е инвестирал около 4 милиона лева. След като натискът върху него да се откаже от сферите, в които конкурира Васил Божков-Черепа, не успява, следва куршумът. А днес този, който решава по този начин проблемите, иска да е Новият политик.

Освен че разчита на късата памет на обществото, Божков не си дава сметка за още едно – че на масата, на която ще седне с гардения, закичена на ревера, има поне още трима души, които по различно време са имали същата мечта като него. И докато Божков е гулял по яхти и е пощипвал задните части на палави плеймейтки, двама от потенциалните му ортаци – Цветан Василев и Иво Прокопиев, даже са се обучавали на политическо поведение, въпреки че от действията им сега не личи да са запомнили нещо. Огнян Донев пък се провали в опитите да оглави служебно правителство през 2013 година и няма никакви индикации, че сега би имал по-голям шанс, размахвайки малката си бухалчица „Клуб Z”.

В крайна сметка всеки трезвомислещ човек е наясно, че политическите проекти на родната „Коза ностра“ ще имат точно същия мижав успех, който Иво Прокопиев постигна с „АРГО-гейт“. Мечтите на подсъдимите олигарси са по-големи от тях самите, но в крайна сметка те винаги катастрофират.

 

Още по темата: Васил Божков

Подобни статии