Болни от COVID си слагат икони на сърцата (СНИМКИ)

Архимандрит Никанор благославя пациенти, лекари и сестри с десницата с мощи на св. Панталеймон

Абсолютно безпрецедентно у нас свещеници влязоха в ковид отеделнията на ВМА, за да благословят тежко болните пациенти, лекарите и сестрите, които се грижат за тях (още за инициативата - тук).

Божиите служители водеше архимандрит Никанор, който благославяше заболелите и медиците с десницата с част от мощите на свети Панталеймон. На легло и почти напълно обездвижени пациенти взимаха малките икони – подарък, и ги слагаха на сърцата си, а други ги мушваха под възглавницата си, за да ги пазят. Всяка от тях е осветена лично от патриарх Неофит. „Ген. Митафчийски ни благодари за отговорната позиция и затова, че още в началото на епидемията църквата не си позволи да се меси в науката“, сподели пред „Телеграф“ Никанор.

Архимандритът, който ръководи и се грижи за Гигинския манастир „Св. Кузма и Дамян“, точно в 11 часа влезе с няколко свещеници във ВМА. Никанор носеше десницата на св. Панталеймон, в която са част от мощите на светеца лечител и прекръстваше всички, край които минаваше. Последователно влизаше във всяка стая на различни отделения, за да благослови болните. „Благодарим ви за службата“, споделяха лекарите. Други свещеници пък помазваха с елей болните по челата. Повечето хора не можеха да говорят, едва изричаха имената си. Една от пациентките със системи на ръката едва успя да се протегне до шкафчето и да подаде 5 лева на свещениците с думите „Да ви дам парички за църквата“. „Не, не може пари, не може. Нека св. Панталеймон здраве да ти дава и по-бързо да се излекуваш, да те видим здрава навън“, отговориха й те. Баба Славка, която дори не можеше да помръдне, пък се разплака и сложи иконката на сърцето си. Дядо Сава пък си сложи малкото календарче под възглавницата.

По същото време свещеници, преболедували COVID-19, облякоха скафандрите и влязоха при най-тежко болните в ковид отделенията. Те също помазваха заболелите, даваха им иконите и им вдъхваха кураж.

Духовниците, сред които Василий, Иван, Харитон, са от Софийската митрополия.

„Благодарим ви, че се грижите за душите на нашите пациенти. В тези трудни моменти човек има нужда от всякакъв вид подкрепа. А вашата е такава, каквато ние не винаги можем да им дадем. Благодарим на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български за тази инициатива, чрез която изказвате своята съпричастност със страданията на българския народ и опора за нашите медици, че не са сами в тази битка“, заяви началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

„Вие идвате в навечерието на пристигането на ваксините. От контактите ми с нашите духовници знам, че винаги сте подкрепяли науката и нейния прогрес. Сегашните ваксини са едно високотехнологично постижение - вяра и надежда, че ще се справим успешно с този бич за човечеството. Така че с вярата и с науката ние ще се справим! Дай Боже! Амин!, заяви още той.

Днес свещениците са в Александровска болница.

 

Ректорът на семинарията – в Пирогов

„С благословението на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български Митрополит Софийски духовници от Софийската духовна семинария предводени от ректора архимандрит Пахомий, посетиха ковид отделенията на УМБАЛСМ „Пирогов“, като ги помазаха с осветен елей. Тържеството беше придружено и от иконата на св. Лука Симферополски, известен архиепископ и хирург светител“, написа в профила си във фейсбуик проф. Асен Балтов.

Подобни статии