Болница "Пирогов" е с нов директор

"Пирогов" има нов директор и това е проф. Иван Поромански – началник Клиника по гнойно- септична хирургия на болницата, съобщиха от Здравното министерство.

Проф. Поромански е завършил Медицински университет – София през 1985 г. В периода от 1988 г. до 2004 г. заема различни длъжности в Клиниката по гнойно-септична хирургия към УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, като от 2005 г. до момента е началник на същата клиника.

Управителят на Националната здравноосигурителна каса предостави на министъра на здравеопазването резултатите от извършената проверка на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД. С няколко протокола за неоснователно получени суми са установени нарушения в размер на общо над 1 млн. лв.
"Това представлява тежко нарушение по смисъла на чл. 24 от Закона за публичните предприятия, поради което договорът за управление на изпълнителния директор на лечебното заведение се прекратява с днешна дата", допълниха в съобщение до медиите от МЗ.

Малко по-рано темата за милиона предизвика задочен спор през медиите между шефа на Националната здравноосигурителна каса и досегашният директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

„Петко Салчев, „Пирогов“ не е спирал да работи от 1951 година! Срам! Голям срам!“. Така Балтов реагира след интервю на управителя на НЗОК за БНР във връзка с проверките в спешната болница.

"БЛС се противопоставя на опитите за административен тормоз от страна на НЗОК над лечебни заведения, ангажирани активно с лечението на пациенти с Covid-19 през изминалата тежка и трудна година и половина. В централата на Съсловната организация има постъпили множество сигнали от болници в цялата страна за тенденциозни, масови проверки и искания за възстановяване на средства в условията на пандемия по формални причини: неспазен алгоритъм на лечение, отчетен пациент с антигенен тест, а не с PCR и др.", се казва в позиция на организацията от вторник.

НЗОК обаче отрича да става дума за тормоз. Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев отрече пред БНР обвиненията на Българския лекарски съюз (БЛС) за административен тормоз над лечебните заведения. Напрежението дойде след проверките в най-голямата спешна болница у нас "Пирогов" и последвалия иск за връщането на над 1 млн. лв.

Проф. Салчев обясни, че над 123 милиона лева са платени на болниците за работа в неблагоприятни условия в епидемична обстановка. 50 милиона лева са получили 10 от лечебните заведения в страната. Той посочи, че в "Пирогов" са получили допълнителни 11 229 000 лева.

"Всичките проверки, които се правят от Националната здравноосигурителна каса, са свързани със стриктното спазване на договореното с Българския лекарски съюз, алгоритми за лечение на пациентите и спазване на правилата на Националния рамков договор", заяви управителят на НЗОК.

Подобни статии