Болсонаро заяви, че Борис Джонсън му се примолил за храна, която е дефицит във Великобритания, Лондон отрича

Бразилският президент Жаир Болсонаро заяви, че британският премиер Борис Джонсън, който се срещна с него в Ню Йорк, в кулоарите на Общото събрание на ООН, е поискал сключването на "спешна" сделка за хранителен продукт, който липсва във Великобритания, предаде Ройтерс.
Болсонаро не уточни конкретния продукт в седмичното си обръщение към поддръжниците си, но добави, че е предал искането на Джонсън на своята министърка на земеделието Тереза Кристина.

Британското посолство в Бразилия оспори изявлението на Болсонаро.
Повишение в цената на природния газ наложи затварянето на някои британски заводи за тор през последните седмици, което доведе до недостиг на въглероден диоксид, използван за газиране на бира и безалкохолни напитки, както и за зашеметяването на прасета и домашни птици преди клане.
Британското правителство, което се стреми да предотврати недостига на месо и птиче месо, разшири извънредната държавна подкрепа и предупреди британските производители на храни да се подготвят за увеличение на цените на въглеродния диоксид с 400 на сто.
Министрите и Джонсън многократно отхвърляха предположенията, че може да има недостиг на традиционни коледни продукти като печена пуйка, въпреки че някои доставчици предупредиха за такива.
Болсонаро заяви също, че Джонсън го е помолил да помогне и за увеличаване на вноса на британско уиски, но добави в речта си в социалните мрежи, че това зависи от частния бизнес, а не от неговото правителство. /

Подобни статии