Бонбонче за ваксини

Сега е момента... за апартамента или как да насърчим колебаещите се

Тая работа (с ваксините) не е като оная. Осъзналите необходимостта да се ваксинират българи намаляват. Ваксини срещу COVID вече има под път и над път. Можеш да се боцнеш, докато се разхождаш в парка или в мобилния пункт, личните лекари започнаха да звънят на пациентите си и да ги подканват да ги посетят. Имаше и още нещо, ама какво беше, както се казва във вица.

Ако не го знаете: Трима старци си седят на пейката и коментират преминаващи покрай тях девойки с къси панталонки и минижупи. „Да може да я гушнеш тази и да я щипнеш по дупето“, казва първият. „После да я нацелуваш навсякъде“, казва вторият. Третият: „Абе, имаше и още нещо, ама какво беше?“.

Същото и с ваксините. Очевидно изчерпахме арсенала от убеждения, а предлагането надвишава в пъти търсенето. В такъв случай не остава друго, освен да се поучим от чуждия опит. Както се пее в рекламата: „Сега е момента... за апартамента“. Телефони, ваучери, билети за концерти, кебапчета, кокошки, крави и парични награди – светът не пести оферти в стремежа да насърчи хората да продължат да се ваксинират, за да може този процес да обхване максимално голям процент от населението. Стопаните на избитите заради псевдочумата животни сигурно биха оценили азиатския пример (виж на стр. 4-5-а), а за останалите върши работа и почерпката. Като начало.

Три кебапчета, две хлебчета и бутилка вода – така най-големият пазар за селскостопански и хранителни продукти в Букурещ – Обор, подмами десетки хора да се струпат на опашки още преди отварянето на центъра за имунизация. Получилите доза от ваксината срещу COVID се сдобиха освен с картонче и с ваучер, който им даваше право на порция кебапчета с хлебчета и вода. Нека някой да каже, че не сме консуматорско общество. Пробвайте да организирате пункт за ваксинация край някой фермерски пазар през уикенда и наредете върху скарата кебапчета и ще видите какъв интерес би предизвикала тази оферта. Целта оправдава средствата. Точно с този мотив Столична община откри пунктове в няколко мола. След седмица ще се знае дали навалицата там е допринесла за ваксинационния процес.

На този етап обаче има и непостижими мечти. Като лотарията в канадската провинция Манитоба, която е сред най-тежко засегнатите. Неколцина щастливци там ще си поделят награден фонд от близо милион и половина долара, съобщи АФП. Местното правителство организира лотарията, която ще има две тегления до края на лятото. Право на участие в нея имат хора, имунизирани с една или две дози от ваксина срещу Ковид-19 до 6 септември.

Във всяко теглене ще се разиграват по седем награди от сто хиляди долара (68 000 евро) и десет стипендии по 25 000 долара за ученици на възраст от 12 до 17 години.

Хората, ваксинирани с първа доза преди 2 август, ще могат да участват в първото теглене на провинциалната лотария, а второто теглене е за напълно имунизирани участници преди 6 септември.

"Колкото по-скоро се ваксинирате, толкова по-скоро ще можете да се върнете към нормалния живот. Тази лотария дава на жителите на Манитоба още една причина да запретнат ръкави и то не само веднъж, а два пъти", каза премиерът на провинцията Браян Палистър.

Провинцията с милион и четиристотин хиляди души население е административната зона в Северна Америка, в която в момента има най-голям брой заразени с Ковид-19 спрямо общия брой жители, сочат данни на университета "Джонс Хопкинс" в САЩ, цитирани от БТА.

Връщаме се отново в Румъния, която ни е по-близо като пример. Румънската лотария организира специална томбола за тези, които се ваксинират, под мотото: "Ваксинираш се и печелиш", съобщи сайтът Хотнюз. По този начин държавната компания се опитва да засили интереса към националната програма за ваксинация срещу COVID-19, която върви по-мудно в последно време.

Кампанията ще продължи до 27 юни 2021 г., а тегленето ще бъде на 4 юли, когато в Америка се гласят да отпразнуват победа над вируса. Предвидени са пет награди по 10 000 леи (2033 евро) и една награда от 50 000 леи (10 166 евро).

Всеки, който си купи билет за някоя от игрите на националната лотария в посочения период, ще получи безплатно допълнителен талон, в който трябва да попълни името, личните си данни и телефона си.

За да получат наградата си, печелившите от томболата ще трябва да представят документ за самоличност и удостоверение за ваксинация (с една или две дози), издадено от здравното министерство до 3 юли 2021 г.

Какво пречи и у нас да се измислят подобни стимули. Защо например такива идеи не хрумват на Центъра за градска мобилност? Талони за пътуване с градския транспорт, абонаментни карти. Нека се мисли в тази посока сега, когато броят на заразените е по-нисък, а не наесен, когато се очаква нов пик в пандемията. Нищо не е по-скъпо от човешкия живот. Ако се налага да се предлага бонбонче за ваксина, нека! Струва си.

Подобни статии