Борис Белкин и Джанлуиджи Джелмети със съвместен концерт в зала "България"

Двама музиканти, покорили световните сцени, гостуват в зала "България" на 17 и 18 септември. Това са цигуларят Борис Белкин и един от най-прочутите съвременни диригенти Джанлуиджи Джелмети. Те ще представят програма, посветена на 100 години от смъртта на Брух и 250 години от рождението на Бетовен, съобщиха от Софийската филхармония.

Наричаният от малък музикален вундеркин, Борис Белкин започва кариерата си на 7-годишна възраст с концерт, дирижиран от знаменития Кирил Концрашин. Още тогава започват и множество концерти в Съветския съюз и Източна Европа.

Откакто емигрира на Запад през 1974 г., той редовно работи с диригенти като Бърнстейн, Ашкенази, Мета, Маазел, Мути, Озава, Зандерлинг, Темирканов, Дохнани, Дютоа, Джелмети, Хербиг, Тенщед, Ратъл, Хайтинк, Берглунд, Мата, Чунг, Хироками, Федосеев, Аронович, Уелсър-Мост, Лазарев, Симонов, Коган. Изявява се с прочути световни оркестри като Бостънските симфоници, Берлинската филхармония, Филхармониите на Кливланд, Лос Анджелис, Филаделфия, Израелската филхармония, Симфоничните оркестри на Питсбърг, Монреал, Баварското радио, Кралския Концертгебау и големите британски оркестри.

Редовен гост е на фестивала в Миядзаки, след като през 1997 г. за първи път е поканен от Изак Щерн да свири заедно с него там. Представя и камерна музика с изпълнители като Юрий Башмет, Миша Майски, Жорж Плудермахер.

Неговият първи запис - Концертът за цигулка номер 1 на Паганини с Израелската филхармония и Зубин Мета и до днес се смята за стандарт в изпълнението на виртуозния концерт. Борис Белкин провежда от 1985 г. майсторски класове в прочутата Академия Киджиана в Сиена, Италия, а от 1997 е преподавател в Академията за музика в Маастрихт, Нидерландия.

В София Белкин ще представи най-популярния Концерт за цигулка на Макс Брух номер 1, който си отива преди 100 години, на 2 октомври 1920 г. И до днес тази творба е един от предпочитаните шедьоври в репертоара на всеки цигулков виртуоз. През 2000 г. концертът е избран на първо място в гласуването на слушателите на британската радиостанция Classic FM.

Във втората част на вечерта маестро Джанлуиджи Джелмети ще води оркестъра в Седма симфония на Бетховен.

След дебюта си в Берлинската филхармония, Джелмети редовно се изявява на подиума на най-значимите световни оперни театри и фестивали. Десет години е бил главен диригент на Симфоничния радиооркестър в Щутгарт и музикален директор на Teatro dell`Opera в Рим. От 2004 е главен диригент и художествен ръководител на Симфоничния оркестър в Сидни. Редовно работи в операта в Монте Карло и в Кралската опера Ковънт Гардън.

Подобни статии