Борислав Михайлов: Отивам на конгреса с гордо вдигната глава

Инвестирали сме 12 млн. лева в инфраструктура, обяви президентът на БФС

Президентът на БФС Борислав Михайлов е категоричен, че централата спазва всички закони и на 12 октомври ще организира Конгреса на централата, на който трябва да бъде избран следващият шеф на централата. Михайлов е кандидат за нов мандат, а негов основен конкурент е Димитър Бербатов. Героят от САЩ '94 говори пред Sportal.bg за конгреса и други горещи теми в българския футбол.

- Г-н Михайлов, ще има ли конгрес на 12 октомври и как върви неговото организиране?

- Ще има. Както знаете – ние сме правова държава. И БФС, и аз като президент спазваме законите на страната. Дали е най-удобното време, дали е правилно да се вземе от съда – не знам. За първи път в България и във футбола се свиква конгрес от съда. Времето не е най-подходящото, защото за първи път се прави конгрес по време на първенство, в дни, когато имат мачове националните отбори и в условия на пандемия. Много неща трябва да организираме по това време, но ние не бягаме от конгрес.

- Какви са вариантите такъв конгрес да не се състои? Вашите опоненти твърдят, че правите всичко възможно да не се състои.

- Нашите опоненти на никого не обясниха и никой не разбра защо толкова бързат, когато има редовен конгрес през март. По този начин вкарват целия футбол в напрежение, дребни битки и интриги. Те си вкараха и по електронен път, и писмено документи за конгрес. 35 клуба от подписалите се не отговарят на условията. В съда никой не е обърнал внимание на нашите доводи. Нито датата отговаря на желанието на тези 190 души. По това време играем със Северна Ирландия и първенствата вървят. Беше 21 септември, тя (б.р. - съдията) преценява да е на 12 октомври.

- Конгресът ще се проведе по дневния ред, написан от съда. От БФС пък обявихте свикването на редовен конгрес на 18 март. Може ли той да не се проведе?

- Първо трябва да видим какво ще се случи на първия конгрес, свикан от съда. Съдебното решение играе ролята на покана, дневен ред по желание на т.нар. инициативен комитет, в който дневен ред няма нищо креативно за бъдеще, нито има отчет и програма за бъдещо развитие, каквото имаше на последния 2018-а – 4-годишна, която е задължителна за Министерството на спорта, за да бъде получен лиценз, нито има бюджет за следващите четири години. Съдебното решение е като покана за конгреса и ние ще го проведем по този дневен ред.

- Какво очаквате вие, тъй като извънредният конгрес по устав избира президента до редовния конгрес?

- След като оттеглих оставката си, казах, че се връщам да си изкарам мандата заедно с моите колеги за това, което съм избран, и след това да дадем отчет. Бях подкрепен за 2-3 дни с факсове от цялата страна. Без да се събират подписки, без да се ходи на стадиони и мегдани. Над 300 клуба. Тяхното желание беше да няма конгрес сега, а да има един редовен, на който всеки да изложи своите виждания и да има избор. Прекалено много юридически фактори се намесиха. Зависи какво ще се случи на този конгрес, мандатът е до март. Точка 2 е прекратяване на мандата, за него в устава си има определени хипотези - нито една я няма. Конгресът се провежда по тези точки, като свърши ще разберем резултата – приет ли е от хората, от юристите, но ще бъде законен със сигурност.

- Оттеглянето на оставката ви през май съвпадна с издигане кандидатурата на Димитър Бербатов като кандидат за президент на БФС. Това има ли нещо общо с вашето оттегляне?

- Двете неща нямат нищо общо. След 2019 г. на два пъти моите колеги се опитват да направят конгрес. Едната хипотеза по устав я има. Кога се прави конгрес? Когато президентът си е подал оставка – това е една от хипотезите. Но заради пандемията два пъти се отложи конгресът и един път имаше опит на г-н Порточанов, но не са му приели предложението като недостиг на клубове до една трета. Моето решение не е от днеска за днеска – съвпадна с деня, в който Бербатов обяви, че ще се кандидатира. На другия ден има изпълком, свикан преди това. Бях решил, моите колеги не знаеха, семейството ми също. Просто реших, че имам какво още да дам на хората и съм задължен да го направя, да си довърша мандата и всичко да е както трябва да бъде. Раздялата ни, макар и временна, не беше по най-добрия начин.

- От БФС публикувахте писмо от президента на УЕФА Александър Чеферин. Вашите опоненти го четат по друг начин.

- Всеки си превежда нещо и го чете както на него му харесва. Писмото беше по повод онлайн срещата между всички президенти, и то във връзка с промените, които иска да направи ФИФА.

- Какво коментирахте относно тази тема в световния футбол? Какво мислят УЕФА, БФС и Борислав Михайлов за евентуално световно първенство на всеки две години?

- Основно за световно първенство на две години и прекалено наситения спортен календар, който ще затрудни не само футболистите от топ 5 първенствата, а и целия футбол в Европа. При други конфедерации има много по-малко мачове. Мнението на УЕФА и на всички 55 държави, които са членове, е да няма промени, защото календарът е пренаситен.

- При завръщането ви доста хора обявиха, че едва ли не е липса на морал да си оттеглите оставката след година и 8 месеца. Вие казахте, че през времето отвън сте видели много грешки.

- Трудно е да бъда обвиняван в липса на морал от хора, които са направили неща, които всички знаем. Да, бях уморен, имаше много натиск върху мен, това е нормално, когато си най-отгоре – мачът с Англия, предишни резултати на националния отбор... Всички знаем какво се случи на мача с Англия и това не беше случайно. България никога не е била расистка държава. Това беше подготвено на всякакви нива. Няма значение, това е минало. Взех си много поуки година и половина отвънка. Видях доста неща, грешки в себе си. Всички точки от нашата програма от 2018 година са изпълнени на над 100%. Има какво да надграждаме, има хубави неща, които сме направили, които трябва да се поддържат и да вкараме и нови неща и винаги да сме в контакт с всички клубове в българския футбол. Питали сме ги какво не им харесва, какво може да се направи повече, което да е законно във финансовите възможности и всякакви други на футболния съюз, защото той организира първенствата и турнирите във всяка една държава.

- Имаше обвинения, че хора от екипа ви упражняват натиск да не се осъществи конгресът, бяхте викан в прокуратурата, от два месеца се говори само за вписвания, отписвания, конгреси, съдилища. Не се говори за футбол, а за две емблематични фигури – Михайлов и Бербатов, които сега ще спорят за президентския пост. Кое е градивното?

- За мен война във футбола няма. Има един конгрес, във футбола няма нищо извънредно в момента, има пандемия. Бербатов е кандидат, Михайлов също е кандидат. Всичките опити да се дискредитира моето име и на колегите ми, на работата на футболния съюз - не е сериозно. Благодарение на хората, които досега са ме избирали и тези, които ме издигат в момента, ще отида с гордо вдигната глава на този конгрес и ще кажа какво съм направил, какво мога да направя, а хората да преценяват. Трябва да има креативност, българският футбол не е толкова зле в сравнение с държави около нас - и на национално, и на клубно ниво сме доста по-добре. Погледнете вчера мачовете от купата или първенството в събота, да видите терените, осветлението... Погледнете около нас другите държави при какви условия играят.

- Държава като Румъния, с която искахме да правим съвместно първенство, ще обявят три нови стадиона, построени с помощта на държавата. При нас какво се случва?

- Обявяват стадиони, но са по-назад в класирането, освен това Румъния е три пъти по-голяма от България. Надявам се държавата да продължи да инвестира в спорта, към футбола според мен е длъжник, защото трябва да направи поне един национален стадион и други по-малки по населени места.

- Ще има ли скоро такъв национален стадион?

- Ще има според мен. Надявам се да не играем в Букурещ и Скопие мачовете на националния отбор. Никъде по света футболен съюз не е построил стадион, това го прави държавата. За период от 3 години сме направили над 6 футболни комплекса на територията на различни общини и 8 се правят в момента. Обещаното е било за 6 млн. инвестиции в инфраструктура, а ние сме инвестирали над 12 млн. за тези три години и половина. Дори държавата няма такава инвестиция в спорта футбол. Правим всичко възможно и усвояваме всички проекти на ФИФА и УЕФА.

- Двама души от екипа на Димитър Бербатов - Петър Величков и Боби Станков, са част от настоящото БФС. Вие в какви отношения сте с тях?

- В добри отношения съм с всички, с никой не съм скаран. Величков и Станков, преди да започнат кампанията с Бербатов, ми се обадиха и ми казаха, че отиват в неговия екип, но аз тогава нямах никакво намерение да се връщам. Нямаме никакъв конфликт. Не ми дължат извинение, аз нямам проблем. Помагал съм и на двамата, те са си преценили.

- Като че ли водите престрелка.

- Аз не водя престрелка, няма как да им казвам дали да отговарят, или не, когато се говорят неистини. До конгреса няма да има война според мен, на самия конгрес също. Хората ще изберат както винаги. Откакто съм президент, няма случай някой да не си е взел заплатата на първо число. Футболният съюз е много добре организирана структура, хората работят, развиват се, увеличава се броят на регистрираните играчи. Футболният съюз има електронно първенство в А, Б, В група; юноши 15, 17, 19 и сега и жени.

- Локомотив (Сф) издигна вашата кандидатура, след това Марек и още няколко клуба. Бербатов обяви, че ЦСКА София е зад него.

- Това ми е пети конгрес, във времето са ме издигали всякакви отбори. За мен е чест и благодаря, Локо е уважаван в България отбор. Благодаря и на всички останали. За Бербатов – нормално е ЦСКА да го издигне.

- На предишния конгрес ви издигна Левски, сега собственик е един от най-добрите ви приятели – Наско Сираков.

- Тук приятелството няма нищо общо. С Наско сме били от първия конгрес до последния, той е бил част от изпълкома, стана собственик на Левски. Има устав, трябва поне един отбор да те издигне, въпросът е накрая кой те избира.

- Тирето в името на ЦСКА дразни феновете. Ще бъде ли свалено то от името?

- Нямаме отношение по този въпрос. Това са юридически неща. С мен никой не е разговарял.

- Венци Стефанов често напада Д. Бербатов, че се отказа от националния отбор през 2010 г. Как бихте коментирали тази негова постъпка?

- Хората да го коментират. Националният отбор наистина е нещо велико, по наше време никой не се отказваше от него, за мен това е недостойно. Венци Стефанов има такъв стил и в много случаи е прав.

- Ваши колеги смятат, че Бербатов няма управленски опит...

- За да станеш президент, трябва да придобиваш някакъв опит. Когато се отказвах, много мислих с какво да се захвана. Треньор не ми се ставаше, на вратарите още по-малко. Решил съм, че трябва да стана и бих могъл да стана президент. Но преди да стана, бях 1,5 години в изпълкома, 1,5 години в ДАМС и 4 години първи вицепрезидент, който отговаря за националния отбор. Не приемам обвиненията, че по мое време националният отбор не се е класирал никъде. Защото през 2004-а година, когато се класирахме на Евро 2004, аз бях отговорник за националния отбор.

- Платено ли е образованието на Стилиян Петров от БФС? Разговаряли ли сте с него и Мартин Петров?

- Това е факт – от УЕФА, и от БФС. Предложихме Стилиян. И с тримата по различен начин съм разговарял. И с Бербатов навремето, още в началото беше казал, че един ден ще дойде да оправи футбола. От моя страна няма никаква грешка, те нямат елементарното уважение към човек, който им е помагал и им е бил шеф. Всичко, каквото са искали, се е случвало. Винаги съм бил в перфектни отношения с тримата.

- Под вашето ръководство се случи един прецедент. В елита на българския футбол има два клуба с името ЦСКА – ЦСКА София и ЦСК 1948. Вие като легенда на Левски кой приемате?

- Не е важно аз да казвам кой приемам и кой не приемам. Въпросът е кого приемат феновете на ЦСКА.

- Да се върнем на конгреса – справедливо ли е всеки клуб да има по един глас, без значение дали е професионален или аматьорски.

- То е решено на конгрес преди над 20 години. Хората са го решили. Аматьорските клубове са основата, без тях няма как да съществува цялата футболна пирамида.

- Какво ще правите, ако на 12 октомври не бъдете избран?

- Мога да напиша книга, да консултирам този, който смята, че мога да му дам правилната оценка, идеи, които си заслужават. Или просто ще си почивам, защото обичам да ходя на лов и за риба, нормални човешки неща.

 

 

 

Подобни статии