Борислав Сандов, Демократична България: Трудно ще се формира кабинет при трети мандат

Шансовете за правителство при трети мандат са изключително малки. Това коментира пред БНР депутатът от Демократична България Борислав Сандов.

Малко преди това неговия колега и съпредседател на формацията Атанас Атанасов поясни, че ДБ тепърва ще обсъжда решението на ИТН за мандата

Според Сандов обаче решението на партията ИТН да върне управленския мандат не било изненадващо. "Поведението на цялата група, както и мълчанието по ключово важни въпроси от страна на ИТН по-скоро издаваха, че те нямат намерение на съставят правителство и по-скоро целта в този парламент е да се променят изборните правила, за да се осигури по-честен вот и да се ходи към избори“, аргументира се то.

Сандов посочи, че предсрочни избори трябва да се проведат максимално скоро, за да има възможност за стабилно правителство преди началото на есента. Даде да се разбере, че ДБ имат готовност за избори. "Друг е въпросът дали това е правилният подход в този случай, при положение, че се намираме в здравна и икономическа криза, и ако това предвещава отиване и към политическа криза, ние ще трябва да проявим здрав разум и още по-голяма отговорност“, смята Сандов.

Според него са изключително малки шансовете за кабинет с третия мандата. "Защото ако първата политическа сила като брой депутати в НС ГЕРБ е в тотална изолация, втората отказва да участва в съставяне на правителство, то много трудно може да се организира определено мнозинство и то бих казал, че няма да е стабилно. „Така че по-вероятната перспектива е за отиване на избори. Те трябва да бъдат възможно най-скоро, за да може да имаме есента някакво стабилно правителство“, подчерта още Сандов.

Подобни статии