Борислав Сарафов: Версията за терористичен акт на АМ "Струма" е отхвърлена

Снимка: БТА Борислав Сарафов и Сийка Милева на мястото на инцидента.

За момента водеща и основна версия се очертава тази за човешка грешка, каза заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов на брифинг във връзка с тежкия пътен инцидент на автомагистрала "Струма".

Сарафов каза, че към момента организацията на движение в участъка на инцидента е зле организирана, мантинелата не само не е полезна, но и опасна за движението, способствала за настъпване на инцидента, посочи Сарафов.
Аутопсиите показват, че всички пострадали са загинали основно от задушаване от пожара, а не от травми от катастрофата или от разкъсвания при взрив.
Тиражират се версии за туби с гориво, версията е изследвана, но категорично отхвърлена от нас, каза Сарафов. В три туби са намерени само остатъци от нафта, не са били пълни, не са се възпламенили. Сарафов отхвърли версия за терористичен акт. Каза, че не я посочил още в първите часове, за да не започнат спекулации, но такава версия е била професионално изследвана от разследващите.
По делото са разпитани двама от пътуващите в автобуса, били са будни и дават точни показания за събития в нощта, дават обективна информация, показанията им се припокриват и са приети за достоверни. Разпитват се и още двама от пострадалите в "Пирогов" и могат да дадат показания днес.
Говорителят на главния прокурор Сийка Милева съобщи, че свидетел категорично е заявил, че в нощта на инцидента са се спасили осем души.
Предстои утре екип от следовател и прокурор да заминат за Скопие.

Подобни статии