Борисов иска датчици по свлачищата

Петнайсет милиона лева отпусна вчера правителството на 5 общини за справяне с последиците от бедствията от началото на годината. Помощта се насочва към общините Благоевград, Гърмен, Ардино, Столична община и Своге. На правителственото заседание в сряда за средствата лично благодариха кметове и зам.-кметове от подпомогнатите градове и села. Премиерът Бойко Борисов получи и подарък картина от община Гърмен.

„Отпускаме близо 15 млн. лева за предотвратяване на последствия от бедствия, но опитът и практиката показаха, че трябва да се осигури превенция. Затова очаквам от регионалното министерство да се въведе нова система, при която датчици, поставени на критични места, сигнализират за срутищни процеси в страната - заяви премиерът Бойко Борисов. - Със системата могат да се поставят датчици във всички такива критични места, а те са хиляди в България – и в Родопите, и в Рила, в Пирин, Стара планина. Навсякъде скатовете са огромни. На 15, на 30, на 40 места да сложим датчици, пак намаляват риска и има превенция по темата“, допълни Борисов. Министър Петя Аврамова докладва, че датчици се поставят на 26 големи свлачища.

От общата сума в размер на 14 498 262 лв. на община Благоевград бяха осигурени 4 770 033 лв. за укрепване на пътя Бистрица - летовище „Бодрост“ (местност Картала). За Гърмен 1 615 447 лв. са за възстановяване и изграждане на геозащитни съоръжения и водостоци за отвеждане на поройни води през масиви на село Рибново, 547 037 лв. са за възстановяване на сграда в село Скребатно, 1 260 808 лв. за корекция на коритото на река Върбица в село Дъбница, 300 900 лв. за корекция на дере в село Дебрен и др. За община Ардино правителството отпусна 117 378 лв., с които аварийно ще бъде извършено укрепване на скат в село Падина. Други 130 489 лв. са осигурени на Столичната община за спешни аварийно-спасителни работи в район „Нови Искър“, район „Надежда“ и район „Връбница“. 55 940 лв. са отпуснати и на община Своге за ремонт на пешеходната пасарелка за махала Струлница в село Искрец.

Отделно на регионалното министерство се отпускат и 1,5 млн. за отстраняване на щети по републиканската пътна мрежа. 4,1 млн. лв. се насочват към Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ за противоградови ракети.

Подобни статии