Босилекът се замразява по четири начина

Ако имате богата реколта от босилек, най-лесният начин да го съхраните е да го изсушите, за да имате за готвене за цялата година. Но нищо не може да се сравни с аромата на пресен босилек. Когато храстчето, което отглеждате на прозореца или в градината избуи, е време да го съхраните листата така, че да можете да ги използвате през зимните месеци.

Най-лесно е да замразите тази ароматна билка.

Когато прибирате билки с цел изсушаване или замразяване, най-добре е да правите това сутринта. Изчакайте по-голямата част от росата да се изпари, но преди слънцето да напече.

Добра идеята е да полеете растението ден преди да късате листа от него. По този начин листата ще бъдат добре хидратирани.

Отрежете листата от стъблата. Махнете всички листа с кафяви петна или повреди. Листата за замразяване трябва да са близо до идеалното.

Измийте листата в студена вода. Освен, че ще отмие прахта от тях, тя ще ги освежи. Сложете ги върху кухненска хартия да се изсушат. Независимо дали ще ги сушите или замразявате, те трябва да са почти напълно сухи и в двата случая. В противен случай – при изсушаването може да се образува плесен, а при замразяването – кристалчета, които да ги изгорят.

Пригответе предварително пластмасови пликчета с цип. Добре е да имате уред за вакуумиране, за да премахнете въздуха и така да запазите най-добре арамата на билката.

Най-простият метод за замразяване е с цели листа Разстелете хартия за печене и поставете върху нея почистените и подсушени листа. Когато са напълно сухи, не е проблем те отчасти да се припокриват. Но не трябва да са залепени едно до друго. Поставете хартията с листата във фризера. Когато те са напълно замразени, ги прехвърлете в пликчета за фризер. Трябва да действате бързо. Тъй като са много тънки, листата се размразяват почти веднага. Затова, вместо да ги местите едно по едно, вземете цялата хартия и ги изсипете в пликчето.

Вторият метод е преди да замразите листата, да ги бланширате. По този начин ще убиете ензимите, които могат да доведат до развалянето им.

Понеже листата са малки и тънки, трябва да ги бланширате за не повече от 15 секунди. Сложете листата в голямо сито и ги потопете в горещата вода. По този начин ще можете да ги извадите наведнъж, а не да ги ловите едно по едно.

След като сте ги бланширали, веднага ги потопете в ледена вода. След като се изстудят, трябва да ги изсушите върху кухненска хартия, преди да ги сложите във фризера. Проблемът при този метод е, че трябва да положите усилия и да загубите малко време, за да отделите всяко листенце, тъй като те са залепнали едно за друго. След като са изсъхнали, ги прехвърлете върху хартията за печене. Сложете ги във фризера да се замразят, след което ги прехвърлете в пликовете за фризер.

Друг разпространен метод за замразяване на пресен босилек е да го нарежете добре и да го смесите със зехтин, който да напои листата. Използвайте за целта чопър. Сложете зехтин, колкото да се получи смес, която да може да се оформя. Сложете сместа във форми за лед. Преместете формите във фризера за 4-6 часа, докато кубчетата се втвърдят и лесно могат да се изваждат от формите. Сложете кубчетата в пликчета за фризер, запечатайте ги и ги върнете във фризера.

Четвъртият начин е да направите песто и да го замразите като преди това го разстелете върху хартия за печене. След като се замрази, го разчупете и го сложете в пликчета за фризер.

Подобни статии