Бранимира Малкова: До края на сезона ще пускаме млади гимнастички, за да запазим титулярките за Токио

Успехите на българската художествена гимнастика по време на Световната купа в София не са изненада. Това сподели главният мениджър на националния отбор (индивидуално) Бранимира Маркова.

Както е ясно, на състезанието преди дни в "Арена Армеец", което бе първи след дълга пауза заради пандемията, нашите индивидуални състезателки – Боряна Калейн и Катрин Тасева, завоюваха 6 медала. Боряна Калейн завърши с три златни, един сребърен и един бронзов медал, а Катрин Тасева спечели едно бронзово отличие.

"Успешното представяне на Боряна не ме изненада, защото тя работи добре, знае какво иска и как да го постигне, сподели Маркова в интервю за "Букмейкър рейтинги". - Катрин имаше временно прекъсване по здравословни причини и това малко й попречи да проведе пълноценни тренировки в последните седмици. Наясно съм с техните възможности и вярвам в успеха им.

Никога до този момент не ми беше хрумвало, че може да се наложи да тренираме онлайн. Срещахме се всеки ден в zoom и провеждахме балет, физическа подготовка и всичко, което беше възможно да се тренира в домашни условия. Това беше крайно недостатъчно за една пълноценна подготовка, но беше единственият начин да поддържаме някаква форма. В началото ни беше странно и забавно, но с течение на времето стана отегчително и започна да ни липсва нормалният ритъм и начин на работа".

Маркова коментира също така травмите на нашите момичета и потвърди, че до края на сезона ще се даде шанс на по-младите момичета, за да се запази здравето на звездите ни за олимпийските игри в Токио. "Художествената гимнастика не е от спортовете, в които се случват тежки травми, но в съвременния й вариант е много натоварваща. Понякога не много сериозни контузии са изключително болезнени и всеки състезател има различен праг на болка и търпимост. Контузията на Катрин не е нова. Тя от години е на много високи натоварвания и понякога някои състояния се обострят. За мен тези момичета са герои.

В предстоящите състезания ще вземат участие и по-младите ни талантливи гимнастички, които съм сигурна,че след натрупване на необходимия опит ще могат да се борят за призови места. Предстои ни една наситена откъм състезания година. Три световни купи и европейско първенство преди олимпийските игри, а след това и световно първенство. Рядко се случва в една година да има планирани толкова много състезания, но вярвам, че ще се справим", завърши още главният мениджър на грациите.

Подобни статии