Братът на Иисус е първият епископ на Йерусалим

Фарисеите го затрили, задето не се отрекъл публично от Христос

На 23 октомври църквата чества Свети апостол Яков, брат Господен по плът. Той е син на Йосиф, мъжа (обручника) на Света Богородица. Често се бърка с Яков Алфеев, един от 12-те апостоли, който обаче е брат на евангелиста Матей. А също така и с Яков Зеведеев, брат на апостол и евангелист Йоан Богослов.

Според Светите текстове, когато по повеля на ангела праведният Йосиф заминал за Египет със Света Богородица и божествения Младенец, Яков отишъл с тях.

По-късно, когато Господ Иисус Христос започнал своите проповеди, Яков започнал редовно да Го слуша и повярвал, че именно брат му е син Божий и Спасител на света. Така станал Негов ученик.

За Яков, като един от 70-те апостоли, споменава и свети апостол Павел в посланието до галатяните, като казва: "Възлязох в Йерусалим да се видя с Петра... Другиго от апостолите не видях, освен Иакова, брата Господен" (Гал. 1:18-19).

Свети апостол Павел твърди също, че след като се явил на първите единадесет апостоли, възкръсналият Спасител се явил отделно само на Яков (I Кор.,15:6-7).

След слизането на Светия Дух, при което всеки от Христовите ученици получил определена мисия да носи Божието слово по Земята, Яков заедно с други апостоли останал в Йерусалим. Трудил се наред с тях за разпространение на вярата във възкръсналия Спасител. Той бил поставен за пръв епископ на Йерусалим.

Знае се, че водел най-строг живот. Постил и се молил непрестанно. Благочестието и светият му живот внушавали у всички членове на Църквата уважение към него. Но и не само, защото всички жители на Йерусалим го наричали "праведен".

 

Мъченичество

Фарисеите и книжниците се опасявали да не би целият народ да се присъедини към Църквата. Те имали голямо уважение и доверие към Яков, затова решили да го помолят да отвърне народа от Христа. Ако обаче не се съгласи да стори това, да бъде убит.

На празника Пасха много народ се събрал в Йерусалим. Книжниците и фарисеите дошли при Яков, изкачили го на покрива на храма и пред множеството му извикали да каже на народа, че се заблуждава, като почита Иисуса за Месия.

Яков обаче гръмогласно заявил:

- Иисус Христос е Син Божи, Който доброволно пострада и умря, и биде погребан, и възкръсна на третия ден. Той сега седи отдясно на Бога. И пак ще дойде на небесните облаци, за да съди живи и мъртви!

Разгневените фарисеи се спуснали към апостола и го блъснали долу.

Той събрал последни сили. Застанал на колене. Дигнал ръце към небето и казал:

- Господи, прости им! Не знаят що правят.

Фанатици юдеи почнали да хвърлят камъни върху него. Най-разяреният от всички се спуснал към апостола и с тежка тояга разбил главата му. Тъй Свети апостол Яков, брат Господен, предал душата си на Бога на 66 години в 63 г. от Рождество Христово.

Римско нашествие било наказанието за смъртта му

Уважението към Свети Яков сред юдеите било толкова голямо, че когато Йерусалим бил обсаден и разрушен от римляните, мнозина считали това бедствие като справедливо наказание за убийството на Брата Господен.

Като описва това страшно бедствие, което връхлетяло върху юдеите, древният историк Йосиф Флавий казва: "Всичко това ги сполетя като наказание за смъртта на Яков праведни, брата на Иисуса, наричан Христос. Юдеите го убиха, макар че той беше свят човек!"

По внушение от Светия Дух апостол Яков пръв написал божествената света Литургия. Тя и досега се извършва един път в годината в Йерусалим над гроба му на 23 октомври, както и в целия православен свят.

Подобни статии

 • Св. Теодосий Търновски бил духовен учител на патриарх Евтимий и на руския патриарх Киприан Киевски

  Св. Теодосий Търновски бил духовен учител на патриарх Евтимий и на руския патриарх Киприан Киевски

  Свети Теодосий Търновски вероятно бил от болярско, благородно потекло, но като скромен монах никога не парадирал с това. Прочул с духовните си подвизи като монах. Той е един от идеолозите на исихазма в България, а също и учител на патриарх Евтимий Търновски и на Киприан Киевски, патриарх на Русия. Борец срещу различните ереси.

  100
 • Преп. Алипий Стълпник прекарал 53 години на стълп*, а Св. Стилиян Пафлагонийски закриля бебета и малки деца

  Преп. Алипий Стълпник прекарал 53 години на стълп*, а Св. Стилиян Пафлагонийски закриля бебета и малки деца

  Днес почитаме паметта на Преп. Алипий Стълпник и на Свети Стилиян Пафлагонийски, наричан още Детепазител. Преп. Алипий живял добродетелен аскетичен живот на върха на стълп*. (Стълп - да не се бърка със стълб. Стълп в старата книжнина се нарича висока и тясна кула, която монаси-отшелници и исихасти строели със собствените си ръце. На върха на този стълп имало място, колкото един човек да стои прав. Там древните монаси, наречени стълпници, прекарвали благодетелен живот в пост и молитва. В съвременния български език е правилно да се изписва "стълб", но във всички официални издания на Синодалното издателство на БПЦ и до днес е прието да се изписва "стълп". От там, вече и в книжовния български език, е останала думата стълпотворение, например - Вавилонското стълпотворение ). Св. Стилиян пък се счита за закрилник на бебетата и малките деца.

  107