Бразилски изследователи идентифицираха скелет на птеродактил, иззет при полицейска акция

Снимка: Wikiwand

Бразилски полицаи са иззели един от най-добре запазените скелети на птеродактил в страната по време на акция, потвърждават учени, цитирани от ДПА.

Фосилизираните останки се състоят от добре запазен, почти пълен скелет на крилато влечуго, известно и като птерозавър, пише екипът с ръководител Виктор Бекари от университета на Сао Пауло в статия, публикувана в сп. "Пъблик лайбръри ъв сайънс" (PLoS).

Вкаменелостта от вида Tupandactylus navigans е вградена в шест варовикови плочи. Тя е иззета по време на полицейска акция в Сантос - едно от най-големите пристанища в Бразилия, заедно с много други добре запазени фосили, се посочва в статията.

Изследователите са съединили плочите и са изследвали образеца, използвайки компютърна томография и друга технология.

Анализът им е показал, че макар да е имал определени предпоставки за летене, този вид птеродактил е по-вероятно да се е придвижвал по земята. За това свидетелстват дългият врат и пропорциите на крайниците, както и голям гребен на главата.

В Бразилия периодично се намират вкаменелости от подобни древни летящи влечуги и се откриват нови видове. Големи фосилни находища има в басейна на Арарипе в северозападната част на страната и басейна на Парана на юг. Многократно са били изземвани вкаменелости, предназначени за многомилионна нелегална търговия.

Подобни статии