Британец и нидерландка изваяха Ванга от пясък

Барелефът й ще се състезава на виртуален конкурс

Пясъчна фигура на прочутата българска пророчица Ванга се появи на плажа в Бургас. Атрактивната скулптура е дело на Пол и Реми Хогард. Двойката твори вече близо година на пясъка в морския град и почти постоянно създава визуални атракции за местни и гости на града.

Пясъчният барелеф на пророчицата е озаглавен „Баба Ванга, сляпата мистика“. Двамата планират да участват във виртуален пясъчен фестивал с лика й. Те са направили забрадката и дрехите на Ванга от черен пясък, който открили на бившия Евин плаж. Материалът е находчиво включен от Пол и Реми, така че скулптурата да изглежда двуцветна.

Той е британец, а тя нидерландка и от 20 години обикалят света. Последната им спирка е Бургас, където открили ново вдъхновение и муза. Кризата с коронавируса ги заварила в България на път за САЩ. Имали намерение да останат тук кратко, а после да отлетят зад Океана, за да участват в пясъчните фестивали в Америка. Пандемията обаче ги задържала тук. Избрали да живеят в скромна къща в старозагорското село Михайлово, двамата всеки уикенд идват на плажа в Бургас.

Повечето творби на Реми и Пол са свързани с бита на българите и с местните обичаи. За 1 март двамата сътвориха гигантска мартеница на плажа, а за първа пролет изненадаха бургазлии с атрактивен проект - пясъчно сърце и новородено бебе, което символизираше възраждащия се през пролетта живот. С тази пясъчна скулптура семейството участва във виртуален фестивал на пясъчните фигури в Перу. Реми и Пол не забравиха и за празника на влюбените - Свети Валентин. Тогава те изваяха две огромни сърца върху плажната ивица.

Изкуството е в кръвта им и дори не търсят отплата. Но все пак трябва с нещо да преживяват, затова и са поставили на пясъка кутия, в която всеки може да остави дарение.

 

Подобни статии