Британски съдия засекрети завещанието на принц Филип за поне 90 години

Снимка: ЕПА/БГНЕС принц Филип

Британски съдия засекрети завещанието на принц Филип за поне 90 години, предадоха световните информационни агенции.

Съпругът на кралица Елизабет Втора почина през април на 99-годишна възраст.
Според съдията Андрю Макфарлейн завещанието на херцога на Единбург не трябва да се оповестява, за да се защити "достойнството" на вдовицата му. Бракът на Филип и британската кралица продължи повече от седем десетилетия.
Завещанията са публични документи във Великобритания, но от около век е прието тези на високопоставените кралски особи да остават засекретени по решение на Върховния съд.
Съдията Макфарлейн разпореди последната писмено изразена воля на принц Филип да не се разсекретява в продължение на 90 години. След това може да бъде преценено дали документът да бъде публикуван.
"Необходимо е да се осигури по-голяма защита на личния живот на тази ограничена група от хора, за да се запази достойнството на суверена и близките членове на семейство," мотивира решението си съдията.
Той подчертава, че не е видял, нито пък е информиран за съдържанието на завещанието на покойния херцог на Единбург.
Макфарлейн заяви също, че като председател на колегията по семейно право във Върховния съд отговаря за сигурността на 30 плика, като всеки от тях съдържа последната воля на покойните членове на британската кралска фамилия. Сред тях са завещанията на кралицата-майка Елизабет и на принцеса Маргарет, които починаха през 2002 г.

Подобни статии