Британските военни се притесниха, че руска подводница може да спре интернет в целия свят

Началникът на Щаба на въоръжените сили на Обединеното кралство предупреди, че дейността на руската подводница заплашва подводните кабели, които са от решаващо значение за комуникационните системи по целия свят, пише британският вестник The Guardian.

Адмирал Тони Радакин каза, че подводните кабели, които предават интернет данни, са „истинската информационна система в света“ и добави, че всеки опит да бъдат повредени може да се счита за „акт на война“, цитира думите му "Фокус".

В първото си интервю, откакто пое ролята, сър Тони - бивш ръководител на Кралския флот - каза, че през последните 20 години е имало "феноменално увеличение на руските подводни дейности".

Той добави, че това означава, че Москва може да „изложи на риск и потенциално да експлоатира истинската световна информационна система, която представлява подводни кабели, които вървят по целия свят“.

„Там се движи предимно цялата световна информация и трафик. Русия увеличи способността си да застраши тези подводни кабели и потенциално да експлоатира тези подводни кабели.

Военноморските сили проследяват дейността на руските подводници, като сблъсъкът между HMS Northumberland и руска подводница предизвика спекулации за дейност по картографиране на кабели.

Сблъсъкът през декември 2020 г. беше заснет от документален екип от Channel 5, който работеше по телевизионен сериал, наречен „Боен кораб: Живот в морето“.

В интервюто си Радакин каза също, че Обединеното кралство трябва да разработи хиперзвукови ракети, за да бъде в крак с военната конкуренция.

Той изтъкна способностите на Русия с хиперзвукови и далекобойни ракети като заплаха и съответните способности на Великобритания като слабост. „Нямаме (ги) и трябва да имаме“, каза той.

Радакин каза, че е информирал министрите за „военния избор“ на Великобритания, ако Русия започне инвазия в Украйна, но не разкри никаква допълнителна информация.

Министърът на отбраната Бен Уолъс по-рано каза, че е „много малко вероятно“ Обединеното кралство да изпрати войски, ако възникне инвазия, докато британският вестник The Times съобщава, че кибератаките „може да бъдат опция“.

Преговорите между Москва, САЩ и НАТО са насрочени за следващата седмица на фона на напрежението, предизвикано от натрупването на руска армия на границата с Украйна, но генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че Aлиансът трябва да се подготви „за възможността дипломацията да се провали “.Външният министър Лиз Тръс призова Русия да прекрати своята „злонамерена дейност“ спрямо Украйна.,

Подобни статии

 • Великобритания снабдява Украйна с противотанкови оръжия

  Великобритания снабдява Украйна с противотанкови оръжия

  Великобритания е започнала да снабдява Украйна с нови леки противотанкови оръжия в отговор на "все по-засилващото се заплашително поведение на Русия", заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс.

  66
 • На фона на напрежението в Украйна, Русия и Беларус започват съвместни военни учения

  На фона на напрежението в Украйна, Русия и Беларус започват съвместни военни учения

  Русия и Беларус започват съвместни военни учения. Маневрите „Съюзна решимост 2022“ са планирани на беларуска територия от 10 до 20 февруари, съобщи руският заместник-министър на отбраната Александър Фомин.

  86
 • Столтенберг: НАТО няма да изтегли войските си от източния си фланг

  Столтенберг: НАТО няма да изтегли войските си от източния си фланг

  „НАТО не може да каже със сигурност какви са намеренията на Русия в ситуацията около Украйна”, заяви генералният секретар на Алианса. "Няма никаква сигурност относно намеренията на Русия", каза той в отговор на въпрос доколко сериозна е заплахата от руско нашествие в Украйна. Столтенберг добави: „Възможно е да има промяна в плановете. Така че може да се спекулира по този въпрос, но в действителност няма сигурност. Знаем за значително увеличаване на руските военни сили, струпване на десетки хиляди войници и тежка техника. Чуваме и много заплашителна реторика”.

  114