Британското правителство много се е забавило с въвеждането на локдаун в началото на пандемията, показва доклад на британския парламент

Британското правителство прекалено се е забавило с въвеждането на локдаун в началото на пандемията и така е бил пропуснат шанс за ограничаване на болестта. Това е довело до смъртта на хиляди, която е можело да бъде предотвратена, показва публикуван днес съвместен доклад на здравната и научната комисии на британския парламент, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Консервативното правителство на Борис Джонсън обяви локдаун в момент, когато британската здравна система беше застрашена от претоварване. Желанието да се избегне локдаун се е дължало на значителните вреди, които това би нанесло на икономиката, обществото и нормалното здравеопазване, се казва в доклада.
"При липсата на други стратегии като бързо изолиране на случаите, активна кампания за масово тестване и проследяване на контактите или засилен контрол по границите пълният локдаун беше неизбежен и трябваше да бъде въведен по-рано", заявяват експертите.
Депутати заявяват, че целта на доклада е била да се определи защо Великобритания се е справила "значително по-зле" от други страни в първите дни на пандемията. Страната е на осмо място в света по брой на жертвите с над 137 хиляди смъртни случая.
Документът от 150 страници се основава на показанията на 50 свидетели и беше одобрен единодушно от 22 депутати от трите най-големи британски партии. Двете парламентарни комисии похвалиха фокуса на Лондон върху ваксинацията като начин за справяне с пандемията и решението на правителството да инвестира в разработването на ваксини. Близо 80 на сто от британците, навършили 12 години, вече са ваксинирани.

Подобни статии