БТПП поиска модернизация на закона за обществените поръчки

Според Българска търговско-промишлена палата /БТПП/ Законът за обществените поръчки /ЗОП/ трябва да бъде модернизиран. Организацията представи позиция по промените в Закона, свързани с изискванията на европейското законодателство за кръга на възложителите и случаите на допустими промени в хода на изпълнение на поръчките, съобщиха от БТПП.

БТПП отново дава предложение за преодоляване на нормативно наложеното в българското законодателство задължение за юридическите лица, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, да попълват единен европейски документ за обществени поръчки от името на членовете на техните управителни органи. Според БТППП това се явява честа и трудно преодолима пречка при кандидатстване на тези юридически лица по реда на ЗОП поради числения състав на управителните им органи. В този смисъл БТПП предлага в Закона да се даде възможност на всички заинтересовани субекти да участват в процедурите по обществените поръчки.

Палатата напомня, че сегашното законодателно решение прави невъзможно участието в обществени поръчки на сдружения с големи управителни съвети (каквато е БТПП с над 80-членен управителен съвет).

Подобни статии

 • БХРА: Недопустимо е да се отпуска държавна помощ на бизнеси, които не са сред най-пострадалите

  БХРА: Недопустимо е да се отпуска държавна помощ на бизнеси, които не са сред най-пострадалите

  Недопустимо е служебният кабинет да отпуска държавна помощ приоритетно на бизнеси, които не са сред най-пострадалите от кризата в резултат на епидемията от КОВИД-19 и не са били затваряни въпреки мерките. И в същото време да няма достатъчно средства за онези ресторанти и хотели, които отговарят на условията за получаване на подкрепа. Това заявяват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) във връзка с решението на Министерство на икономиката да отпусне допълнителен бюджет от 106,5 млн. лв. по схемата за "Подкрепа на малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19", съобщиха от организацията.

  58
 • Ще се иска 15% самоучастие за саниране на висок клас сгради

  Ще се иска 15% самоучастие за саниране на висок клас сгради

  За по-високия енергиен клас сгради въвеждаме 15% съфинансиране. Смятам, че по този начин интересът на хората към участието в процеса по саниране ще скочи и ще могат да бъдат спестени част от средствата. Това коментира служебният вицепремиер по европейските средства Атанас Пеканов по време на онлайн кръгла относно финалната версия на Националния план за възстановяване и устойчивост. 

   

  96
 • До 2030 г. пазарът на доставки с роботи и дронове ще достигне 33 млрд. евро, сочи доклад

  До 2030 г. пазарът на доставки с роботи и дронове ще достигне 33 млрд. евро, сочи доклад

  Пазарът на доставки с роботи и дронове ще достигне 33 млрд. евро, се прогнозира в доклада „Търговията: Презареждане 2021“ на L’Echangeur - центъра за технологични и маркетингови иновации на банката.

  88