БТПП предлага на служебното правителство варианти за намаляване на бюрокрацията и административната тежест

Председателят на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ Цветан Симеонов е изпратил на вниманието на служебния министър-председател Стефан Янев и министрите Гълъб Донев и Атанас Пеканов предложения за намаляване на бюрокрацията и административната тежест, съобщиха от работодателската организация. 

Споменати са стъпки за макроикономическа стабилност, за подобряването на условията за стопанска дейност, за защита правата на предприемачите, за регистрационни режими на браншови организации на конкурентна основа, при предварително обявени (нормирани) критерии/условия.

На следващо място са предложения за подобряване оползотворяването на средства от европейски фондове чрез улесняване на процеса на кандидатстване и отчитане на проектите чрез намаляване на бюрократичните процедури при отчитането на проектите, чрез нормирана изчерпателност и еднократност на забележките, давани от управляващите/договарящите органи.

Национално представителната работодателска организация напомня за възможностите за усъвършенстване на образователната система за влияние на пазара на труда.

Това са дългосрочни решения, но едно служебно правителство може да постави основите на преструктуриране на енергийния сектор и подобряване на енергийната ефективност в различни сфери, включително със засилен контрол върху донорите и бенефициентите на Фонд Сигурност на електроенергийната система и недопускане на отчисляване на нерегламентирани средства от обществени доставчици, посочват от БТПП.

Сред предложенията са ускоряване на процеса по възстановяване и модернизиране на железопътния транспорт в България чрез въвеждане на проекти за грантови схеми за технологии, системи и иновативни превозни средства чрез Националния план за възстановяване и устойчивост. Отбелязва се нуждата от повишаване на конкурентоспособността на железопътния транспорт, посредством механизми за устойчивост, които са от ключово значение за икономиката на страната.

БТПП изразява готовност да окаже подкрепа и сътрудничество на администрацията по всички предложения със свои проучвания и експерти.

Подобни статии

 • БХРА: Недопустимо е да се отпуска държавна помощ на бизнеси, които не са сред най-пострадалите

  БХРА: Недопустимо е да се отпуска държавна помощ на бизнеси, които не са сред най-пострадалите

  Недопустимо е служебният кабинет да отпуска държавна помощ приоритетно на бизнеси, които не са сред най-пострадалите от кризата в резултат на епидемията от КОВИД-19 и не са били затваряни въпреки мерките. И в същото време да няма достатъчно средства за онези ресторанти и хотели, които отговарят на условията за получаване на подкрепа. Това заявяват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) във връзка с решението на Министерство на икономиката да отпусне допълнителен бюджет от 106,5 млн. лв. по схемата за "Подкрепа на малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19", съобщиха от организацията.

  57
 • Ще се иска 15% самоучастие за саниране на висок клас сгради

  Ще се иска 15% самоучастие за саниране на висок клас сгради

  За по-високия енергиен клас сгради въвеждаме 15% съфинансиране. Смятам, че по този начин интересът на хората към участието в процеса по саниране ще скочи и ще могат да бъдат спестени част от средствата. Това коментира служебният вицепремиер по европейските средства Атанас Пеканов по време на онлайн кръгла относно финалната версия на Националния план за възстановяване и устойчивост. 

   

  95
 • До 2030 г. пазарът на доставки с роботи и дронове ще достигне 33 млрд. евро, сочи доклад

  До 2030 г. пазарът на доставки с роботи и дронове ще достигне 33 млрд. евро, сочи доклад

  Пазарът на доставки с роботи и дронове ще достигне 33 млрд. евро, се прогнозира в доклада „Търговията: Презареждане 2021“ на L’Echangeur - центъра за технологични и маркетингови иновации на банката.

  87