Бум в строителството на индустриални имоти в Чехия

Индустриалните имоти в строеж в Чехия са достигнали най-високото си ниво в историята през първото тримесечие на 2021 г., сочат данни на консултантската компания Savills.

В цялата страна има 47 индустриални сгради в различни етапи на строеж с обща отдаваема площ от 734 200 кв. м. Спекулативните проекти са съставлявали 36% от имотите в строеж, което е доста под средното равнище от 46% през последните десет тримесечия, отбелязва компанията.

Малко над 176 хил. кв. м от тези площи вече имат изградена основна структура и са налични за отдаване под наем, като предлагат страхотна възможност на наемателите, които се нуждаят бързо от пространство. Мнозинството от тези „почти завършени“ площи се намират в района на Моравия-Силезия и в област Карлови Вари“, сочи статистиката.

Макар че проектите в строеж са на исторически връх, общата отдаваема площ на новозавършените обекти през първото тримесечие е възлязла на едва 81 550 кв. м, или с 39% под отчетеното ново предлагане преди една година.

Свободните площи в страната са намалели за четвърто поредно тримесечие. През първите три месеца на тази година делът на незаетите съществуващи индустриални площи е намалял с 45 базисни пункта до ново рекордно дъно от 2,9%.

Бившата соцстрана от години е привлекателна за чуждите инвеститори основно заради върховенството на закона и ниските нива на корупция.

Подобни статии