Бурна виртуалност и... самотна реалност

Жените, които прекарват твърде много време в интернет, губят ориентация или изпадат в тежка депресия

Всеки, който се сблъска с Ана, не се съмнява в това, че нейният живот се стича повече от успешно. Тя е на 29 години, стройна и привлекателна, образована е и бързо се придвижва нагоре по стълбицата на кариерата, предизвиквайки завист у колегите си. Едва ли някой ще заподозре, че всичко това е фасада, зад която Ана крие своите истински пристрастия.

Вместо да се заседява по заведения, да бъбри с приятелки зад чаша вино на бара, опитвайки се с крайчеца на окото да улови мъжките погледи, които се плъзгат по тялото й с одобрение и да заеме поза, с която да посрещне настъпващата ухажорска атака, вместо да прави шопинг турове из магазините, което може да си позволи с лекота, Ана прекарва своите нощи над лаптопа, където разглежда страниците на свои познати в различни социални мрежи, чете блогове и преглежда сайтове за светски клюки.
През почивните дни, когато Ана има повече свободно време, тя посвещава на интернет не пет, а осем часа. Не се и замисля, че всички останали хора живеят много по-интересен и наситен живот, отколкото тя. Ана е прекалено ангажирана да следи познатите си в мрежата.
Неотдавна сътрудници на университета Лийдс в Англия изясниха, че хората, прекарващи твърде много време в интернет, чувстват върху себе си негативното въздействие на виртуалната реалност: даже тези, които по-рано не са страдали от депресия, изпадат в това състояние и стават мрачни. Зависимостта от мрежата прогресира и кара човека да прекарва все повече време онлайн, докато компютърът не започне да господства над неговите емоции, поведение и живот като цяло. А прекомерното пристрастяване към "интернет-сърфирането" във всички случаи води до недоволство към себе си или към обкръжаващата действителност.

Самооценка

Болшинството от нас, когато става дума за хора с интернет-зависимост, си представят асоциални и нискообразовани типове с неадекватна самооценка и непривлекателна външност. Те се опитват да придадат острота на своя скучен и монотонен живот, като се информират от мрежата за събития, случващи се с други, много по-успешни и интересни ползватели.
Но в крайна сметка в съвременния свят социалната картина на заболеваемостта от интернет-зависимост е къде-къде по-обширна. Тайният нощен живот в мрежата не само че не разкрива в действителност тайната на умните, делови и работещи жени, но и задълбочава депресията, провокирана от това, че техният успех изглежда недостижима висота. Британските учени са убедени в това, че нито един човек, заместващ съня с висене в интернет, не може да се размине без депресия.

Мания

Първото посещение на Ана при психолог не било свързано с нейната компютърна зависимост. Тя тежко преживявала разлъката с млад човек, когото наричала "любовта на моя живот". Преди година той я зарязал, но тя така и не могла да го забрави. Нейният копнеж по него я провокирал да не го "изпуска от очи" - тя започнала да следи постовете му в социалните мрежи и да чете блога му.  
Постепенно този интерес придобива маниакален характер: Ана започва да наблюдава и приятелите на любимия, а покрай тях - и съвършено непознати хора. Дори не разбира как е изпаднала в тази зависимост - ако пропусне един ден, й се струва, че ще изпадне от този наситен с емоции и преживявания живот, който смята, че намира отражение в интернет. Сега вече нейният собствен живот й се струва крайно безинтересен и скучен.
Иронията е в това, че Ана не общува с нито един от познатите си, които следи толкова внимателно. Тя даже не разменя с тях електронни съобщения. Нейният интерес по-скоро би следвало да се нарича "преследване". Тя дори не се опитва да влезе в контакт с всичките тези хора, защото се опасява, че няма да им е интересна. За съжаление, изолирайки себе си в мрежата, Ана окончателно е изгубила самоуважение.

Светска хроника

Следващият етап от нейното вманиачаване е страстта към четенето на светската хроника. От следенето на познати хора тя преминава към още по-нелепо занимание. С часове Ана седи в сайтове, където може да прочете всичко, свързано с живота на звездите, и съпреживява техните емоции и чувства като свои. Това било нещо ново за нея - до този момент не се е интересувала изобщо нито от "жълтата преса", нито от лъскавите женски списания.
Това е път заникъде. С времето тя започва да се усеща още по-зле, отколкото след раздялата си със своя приятел. Гнетящото я чувство на самота се оказва "наградата" за безкрайните часове, прекарани в интернет. "У мен все едно се образува черна дупка, в която малко по малко потъваше моята индивидуалност - спомня си Ана.- Аз се опитвах да запълня тази пустота, но освен интернет нямаше нищо друго в мислите ми. Аз просто копнеех да посетя нови места и да преглеждам сайтове, в които още не съм била, и това беше всичко, което ми трябваше. Трудно ми беше да си призная, че целият ми живот започна да се концентрира в компютъра".
Ана не е сама. Нейна приятелка по нещастие е 42-годишната Мери, която не може да направлява живота си след развода, който е претърпяла. Мъжът й я е изоставил с две деца, и нещастната жена, която е свикнала да си седи вкъщи и да се грижи за домакинството и челядта, е изгубила смисъла на съществуването си. Намира утеха в интернет. Нейната зависимост постепенно нараства, докато не достига до апогея си: в края на есента едно от децата на Мери се тръшва болно от грип. То лежи омаломощено от високата температура, а майка му не може да се откъсне от компютъра, за да му обърне внимание. После започва да я мъчат угризения, и тя отива при психолог, за да й помогне да пребори пристрастяването към мрежата.

Самотни мъже

Добре облечена, стилна, поддържана - Дани по нищо не напомня на жена, която с маниакална упоритост атакува ползватели, регистрирани в сайтове за запознанства. Нейното внимание привличат амотни мъже и, както може да се предположи, възприема другите неомъжени жени като конкурентки. Повечето дами й се струват красавици, а себе си започва да възприема като ужасна грозотия. Съкрушителният крах на самооценката й я кара да ограничи кръга от познатите си и да престане да се среща със стари приятели. Тя е съкрушена: "На света няма да се намери мъж, който да избере мен, след като в интернет има толкова самотни жени, които са далеч по-красиви и умни от мен".

Шопинг

Друга ситуация - 31-годишната Сара, която е изпаднала в зависимот от интернет, трябва да се пренесе в друг град, тъй като работата й го изисква. Отначало тя прекарва много време в офиса, но когато ефекта на новото отслабва, се появява тъгата и носталгията по приятелите. Но работата я е обсебила до такава степен, че не може да намери време за срещи. Получава се порочен кръг - нито може да се чува и вижда със старите си познати, нито може да завъди нови приятелства. Така по неволя тя се оказва прикована към компютъра, който й създава илюзията, че води що годе нормален живот. Чувството на самота е пробудило в нея повишен интерес към модата, и тя прекарва часове в сайтове, посветени на фешън-индустрията. В един момент Сара осъзнава, че харчи по-голямата част от заплатата си за покупки на дрехи от интернет-магазини. Разбира се, новата работа й е донесла повишени доходи, но и те се оказват недостатъчни за страстта, която я е обзела да пазарува онлайн. Най-лошото е, че няма на кого да показва хубавите си дрешки, защото не ходи никъде. Тя е буквално обсебена. Чуди се как да открадне някоя минута в офиса, когато колегите й не я гледат, за да "наобиколи" онлайн магазините - може някъде да се е появило намаление, не трябва да го изпусне.
Ана, Мери, Дани и Сара са обединени от обща беда: всички те са изгубили чувството си на самоувереност и са изпаднали в зависимост от виртуалната реалност. Психолози твърдят, че в такава ситуация жените са неспособни да преодолеят кризата.

Доверие

Първата крачка трябва да е установяването на близки взаимоотношения с поне един реален (а не виртуален) човек, на когото могат да имат доверие. Втората крачка - да прекарват колкото се може повече време с други хора, като възвърнат отношенията с предишните си приятели или завържат нови приятелства.

Подобни статии

 • Експерти алармират: Домашното насилие расте стремглаво по време на пандемия

  Експерти алармират: Домашното насилие расте стремглаво по време на пандемия

  Домашното насилие расте стремглаво по време на пандемия. Данните на Асоциация "Анимус" сочат, че от началото на тази година от 1852 постъпили обаждания 1280 са за домашно насилие. Според данните на МВР за периода 2019 г. - 2021 г. има увеличаване на обажданията на тел.112 за домашно насилие, като в момента стигат до 90 на ден. Всяка трета жена у нас е подложена на домашно насилие, а общо 15 са жертвите от началото на годината, като се увеличава и жестокостта, с която тези жертви са били убити.

  201
 • За ползите от филмите на ужасите

  За ползите от филмите на ужасите

  Учените смятат, че страхът може да е удовлетворителен само ако не трае дълго

  Хелоуин отмина, но науката продължава да разсъждава над това – каква тръпка носят ужасиите, които свързваме с празника. Ако искате да си създадете страховито усещане, не обикаляйте в карнавални одежди квартала, съветват психолози. По-добре заложете на някой филм на ужасите, като не е задължително да го гледате точно в нощта срещу Хелоуин.

  170
 • Мадлен Алгафари, психотерапевт: Прегръдката е най-бързият антидепресант

  Мадлен Алгафари, психотерапевт: Прегръдката е най-бързият антидепресант

  "Фоновата тревожност в обществото е завишена, поради непрекъснатото алармиране за заплаха. Дори когато човек не се чувства уплашен, напрежението в живота е факт, поради ограниченията и поради невъзможността дълго да се живее с нива на висока възбуда и недостиг на релакс – телесен и психичен. В крайна сметка, дълго трупаното напрежение се превръща в симптоми. Страхът може да потисне имунитета на човека и така той става по-податлив на всякакви вируси", казва психотерапевтът Мадлен Алгафари.

  232