Бюрото по защита на свидетелите се прехвърля към правосъдния министър

Бюрото по защита към главния прокурор премина на подчинение на министъра на правосъдието. Това решиха депутатите с промени на второ четене в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство.

Промените предвиждат Бюрото по защита на свидетелите към главния прокурор да премине в структурата на Министерството на правосъдието като специализиран отдел с името "Бюро по защита на застрашени лица". Решението кои лица да се охраняват ще се взема от Съвета по защита с мнозинство с 2/3 от членовете му.

Депутатите се скараха още в началото за наименованието на Закона. По време на дебатите Хамид Хамид от ДПС посочи, че закона трябвало да се казва Закон за осветяване на някои защитени свидетели. По думите му това този закон щял да помогне на определени престъпни групи и определени олигарси, които се крият от правосъдието, а по делата им има защитени свидетели. „Целта им е свидетелите да бъдат отстреляни“, категоричен бе Хамид.

„Тези олигарси си имат представителите в НС, дори и адвокати, които ги представят. Още днес следобед ще си броят хонорарите. За по- голямата част, които подкрепят законопроекта е пи ар. Това бюро не е нито на главния прокурор, нито на правосъдния министър, а на правосъдната система“, добави Хамид.

Той посочи, че закона можел да се преименува и на Закона за бегълците, защото се оказало, че това е най- важният закон в държавата. „Заради него цялата дясна част избяга от темата за актуализацията на бюджета на НЗОК. Изсулиха се, като кожени мукасини. Избягаха, защото имаха мръсна поръчка. Трябваше да изпълнят една поръчка на един човек, който наруши Конституцията“, уточни депутатът от ДПС.

Радостин Василев от ИНТ му отвърна, че ДПС и статуквото искали да запазят бюрото, защото вероятно ще имат нужда от защита.

След това Хамид подчерта, че в момента сме имали министър на правосъдието, но той щял да става конституционен съдия. „И ако дойде някой друг. Какво ще се случи? През месеците на преместване колко свидетели ще бъдат отстреляни?“, попита Хамид.

Хадид се обърна към Николай Хаджигенов от ИБГНИ, който по -рано в репликата си към Хамид призова да не се правят реплики, дали той не е адвокат на някои от засегнатите от закона Магнитски.

Атанас Славов от ДБ пък каза, че приемането на този закон щяло да отговори на обществените очаквания. Анна Александрова от ГЕРБ му репликира, като го попита дали това е разбирането му се реформа в съдебната система, защото тя било извършена за един месец, без правителство и мнозинство. „Това ли е вашето разбиране за правова държава?“, попита Александрова.

След това думата взе Филип Станев от ИТН. „Мен ме срам да стоя с част от хората в тази зала. Ако не са хора като Ива Митева, хората в Правна комисия, г-н Хаджигенов, като Демократите. ГЕРБ и ДПС, вие сте срам“, заяви Станев. „Срам ме е. Ще изляза от тази зала“, добави той, напускайки заседанието.

Хамид: Ние не защитаваме главния прокурор, а реда в държавата. Той подчерта, че с неговите поправки се орязват 90% от правомощията на Бюрото.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов му репликира, че го е предложил, защото знаел, че Бюрото няма да бъде под ръководството на главния прокурор.

Подобни статии