Бъдещето на Европа: французите искат повече екология и по-силна отбрана

"Енергийно въздържание", "постоянна армия" и избран президент - френски граждани, запитани за бъдещето на Европа, се произнесоха за по-силен, по-екологичен и по-единен Европейски съюз, предаде Франс прес.

Близа хиляда души споделиха очакванията си от Европа по време на дебати през септември, а 50 000 френски младежи участваха в допитване онлайн. Вчера бяха разпространени обобщените изводи.
В топ 10 на желаните приоритетни промени начело са призивите "да се развива енергийно въздържание" и "да се консумира по-малко, спирайки прекомерното" потребление. Предлага се да бъде намален броят на автомобилите в ЕС и да бъдат въведени квоти за потребление в различни сектори.
Следват "засилване на колективната отбрана и сигурност на ЕС", на "общия икономически резултат въз основа на състезателна автономна индустрия" и установяване на "гражданска власт" с по-широко задействане на граждански инициативи.
Предлага се по-специално да бъде назначен европейски комисар по отбраната, да се създаде "постоянна армия, способна да реагира и да бъде изпращана навсякъде по света", а след време председателят на Европейската комисия да бъде избиран с всеобщо гласуване.
"Този списък с предложения ще бъде приносът на френските граждани към Конференцията за бъдещето на Европа", заяви при получаването му държавният секретар по европейските въпроси Клеман Бон.
Започнала през пролетта в цяла Европа, тази поредица от допитвания, която според Бон изглежда ще приключи през април или май, се очаква да формира насоки и планове за реформи през следващите 10 години.
"Тя ще бъде обект на европейски доклад и на политически ангажимент от страна на държавните и правителствените лидери, на всички европейски институции", посочи Клеман Бон.
"Европейската комисия ще предложи идеи, реформи на база на вашия принос. Всичко това ще се прави "под открито небе", обеща той, но уточни, че "може би няма всичко да влезе в работа", нито пък задължително "веднага".
Франция, която ще поеме председателството на ЕС през първата половина на 2022 г., "ще вземе предвид всичко това" и ще положи усилия за "максимален напредък" във връзка със събраните мнения.
Запитаните французи освен това искат една Европа, която поставя "образованието на преден план", която е "по-близка и достъпна" за хората, Европа със "споделени идентичности".
Участниците гласуват за неща, близки до гражданите - култура, образование, ценности, изтъкна бившата министърка по европейските въпроси Елизабет Гигу. Тя призова за повече публичност на данните от дебатите и анкетата, за да стигнат те "на европейско ниво".

Подобни статии