Бъдещето на легендарното Гран при на Монако във Формула 1 е под въпрос

Договорът на Гран при на Монако изтече след провеждането на надпреварата тази година.Бъдещето на култовото състезание във Формула 1 обаче е под въпрос. Надпреварата по тесните улици на княжеството е едно от най-старите в календара и е част от Тройната корона в моторните спортове (Гран при на Монако, Инди 500 и 24-те часа на Льо Ман). Всяка година легендарната автогонка от Ф1 събира суперзвезди и супербогаташи от цял свят, които наблюдават състезанието от луксозните си яхти.

Предишният контракт, подписан през 2010 г., бе за 10 старта. Състезанието почти неизменно е част от календара на Формула 1, а неговата уникалност с трасето по градските улици го прави едно от най-интригуващите. Но има и проблем - въпреки красотата на Монако, самата градска писа изключително трудно дава възможност за изпреварвания.

Затова ръководителите на Формула 1 искат реформи и в маршрута, и в начина на провеждане, а притежателят на правата за преговори - Автомобилният клуб на Монако (ACM), е изключително консервативен и не желае да прави никакви промени. Затова първото предложение, изготвено под ръководството на опитния технически директор Рос Браун, е било отхвърлено.

Жокерите на местните са глобалната популярност на тяхното Гран при и сумата от 10 милиона долара, която внасят всяка година за присъствието на старта в календара. Окончателното решение трябва да бъде взето от представителите на Liberty Media.

Подобни статии