Българи от чужбина раздвижиха имотния пазар

Една от основните причини за сериозен ръст на обема от сделки на имотния пазар за първото тримесечие на тази година у нас е големият брой на завърналите се от чужбина българи.

Това показват данните, според които общото увеличение за цялата страна е със 17, а за Варна ръстът е 1%, съобщи председателят на национално сдружение „Недвижими имоти“, Добромир Ганев. „Около 37 хиляди наши сънародници са се завърнали от чужбина и са се регистрирали с постоянен адрес в България. Те се завръщат у нас с идеята да си купят нов имот и да живеят и работят тук.

„Около 25% от тях са се завърнали от Турция“, коментира още Ганев. Той допълни, че за първите три месеца на тази година има още няколко причини за добрите показатели на имотния пазар у нас. Сред тях са изгодните оферти на банките и ниските лихви на жилищните кредити, както и несигурната политическа обстановка.

След отпадането на строгите противоепидемични мерки положителни тенденции се забелязват и при търговските площи, където се очаква раздвижване и на пазара на наемите. Данните за жилищното строителство обаче показват, че Варна и Бургас изостават от другите големи градове по отношение на започнато ново строителство, но бележат ръст при издадените разрешения за строеж.

 

Подобни статии