България дарява 172 500 ваксини "АстраЗенека" на Кралство Бутан

България дарява 172 500 хиляди ваксини от препарата на „АстраЗенека“ на Кралство Бутан. Това съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Водят се разговори за дарения на ваксини на Северна Македония, Босна и Херцеговина, Молдова и Косово, добави той.

„Днес се реализира първото дарение, което се случва след няколко седмични усилия на МЗ и МВнР. За да се случи едно дарение е необходимо съглгасие от страна на производителя, съгласува се и с ЕК“, обясни Кирилов. 

По думите доставките на ваксини в последните седмици са били ускорени и се достига до ниво, което да предоставя такива дарения.

„Голяма част от държавите в ЕС достигнаха до 50% покритие на населението. Това също е фактор, даващ възможност да се стартира по-активно с даренията. При нас, за съжаление, този процент е нисък, но до момента има над 4,8 млн. доставени ваксини в страната. Над 1,9 млн. са приложените дози. Има достатъчно количества, което позволява да се извърши дарението, за да не се стига до ситуация, в която да бъдат унищожавани дози, на които изтича срокът на годност. Срокът на годност на ваксините е около 7 месеца", обясни шефът на ИАЛ.

По думите му през следващите седмици се очакват резултати от разговорите със Северна Македония, Босна и Херцеговина, Молдова и Косово. „Изключително тежка е процедурата. Надявам се, след като ЕК е установила образци на договори, даренията да се случват по-бързо“, допълни той.

„Срокът на годност на ваксините, които сега даряваме е август, някои са и до септември. Около 20 000 дози са с изтичащ срок през юли, но те не могат да се дарят, защото има вероятност за забавяне в доставката и е възможно да не могат да се използват“, каза още Богдан Кирилов.

В дарението за Кралство Бутан ще участват и други държави от ЕС.

Подобни статии