България е на едно от първите места по инсулти

У нас се регистрират годишно около 82 398 случая с мозъчносъдови заболявания от които 35311 случая са с мозъчен инсулт

Мозъчно-съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемаст и смъртност по целия свят. България е на едно от първите места в това отношение. Смъртността от мозъчни инсулти е 270.1 за мъжете и 265.1 за жените на 100 000 души население. В България се регистрират годишно около 82 398 случая с мозъчносъдови заболявания от които 35311 случая са с мозъчен инсулт.

От регистрираните 35311 случаи с мозъчен инсулт 7175 болни завършват с летален изход. Преживелите мозъчният инсулт са 28136 с различна степен на инвалидност, която при 10 % от тях е тежко изразена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото.

От преживелите мозъчни инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушения, като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни. Инсултите са втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия. 

Темата коментира в “Нашият ден“ доц. Росен Калпачки, началник на неврологичното отделение в болница “Света Анна“.

“По отношение на инсултите България е рекордьор и то през последните две десетилетия. В света няма държава, в която заболеваемостта и смъртността от инсулт да е по-голяма.

 

Причините са комплексни. Възможно е да има и някаква генетична предразположеност на населението. Според мен основната причина е, че ние сме доста немарливи по отношение на начина на живот и превенцията.

 

Профилактика

При грижата за инсулта трябва известна системност, а ние като нация и като хора сме свикнали да има нещо, което да глътнем или да отидем и да си направим изследване и нещата да са под контрол.

Преди средствата трябва едно по-системно внимание върху нашето здраве. Това, което предпазва най-вече от инсулт, е доброто кръвно налягане, то трябва да се мери системно. Ако се предпише лечение, трябва да се взима редовно.

Със сигурност българското население още не е запознато с ранните симптоми. Но и не сме свикнали да поемаме лична отговорност за здравето си. Покрай епидемията от коронавирус това става много ясно.

Мозъчен инсулт означава мозъчна смърт, умиране на част от нашия мозък. Всеки мозъчен инсулт причинява смърт на една част от мозъка и това трябва да е абсолютно ясно. Кръвообращението към мозъка спира, запушват се някои от кръвоносните съдове или пък разкъсване на кръвоносен съд, мозъчен кръвоизлив, вследствие, на което част от мозъка умира.

Първите два-три до четири часа може да се приложи лечение, което почти да минимализира последиците от мозъчната смърт или даже напълно да излекува човека. Изключително зависими сме от времето.

Първи признаци

Белезите са три:

 1. внезапно изкривяване на лицето на човека срещу вас
 2. внезапна загуба на сила в лявата или дясната ръка
 3. внезапно нарушение на говора.

Обикновено хора, които получават инсулт, не усещат веднага този проблем или тяхната възможност за реакция е изключително затруднена. Това, което трябва да направят близките при съмнение за инсулт, е да заведат пострадалия до болнично заведение. Цялото време, от възникването на инсулта до възможността да се започне лечение, е четири часа.

Всяка болница, в която бъде заведен, дори на най-подготвената, се нуждае от половин до един час време, за да може да организира лечението. Реално хората разполагат с около три часа.

Подобни статии

 • Ранното лечение може да овладее алергията към фъстъци

  Ранното лечение може да овладее алергията към фъстъци

  Малките деца може да успеят да преодолеят алергиите си към фъстъци, ако бъдат лекувани на достатъчно ранна възраст, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се на резултатите от американско проучване, публикувано в сп. "Лансет".

  96
 • Нови рокади в ръководството на НЗОК

  Нови рокади в ръководството на НЗОК

  Васил Пандов оглавява надзорния съвет на НЗОК, съобщиха от здравното министерство. Той е началник на кабинета на здравния министър проф. Асена Сербезова сега и поема поста на мястото на бившия зам.-министър от служебния кабинет д-р Александър Златанов. Това става с решение на Министерският съвет прие решение за промяна на представителите на държавата в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса.

  94
 • Синдикатът на медицинските сестри иска реформи, или ще организира протести

  Синдикатът на медицинските сестри иска реформи, или ще организира протести

  Синдикатът на българските медицински сестри настоява за спешна реформа в българското здравеопазване, тъй като състоянието, в което се намира то в момента е в основата на високата смъртност в страната. От синдиката са изпратили писма до всички парламентарни групи, без ГЕРБ и ДПС, и настояват да се организират работни срещи. Най-наболелите проблеми са недостигът на кадри, неспазването на трудовите стандарти и липсата на колективен трудов договор в повечето здравни заведения. Масово в болниците не достига медицински персонал, алармират от Синдиката на българските медицински сестри, предаде БНР.

  128