България е на трето място по посещение на туристи от Украйна, каза министър Балтова

Снимка: БГНЕС Стела Балтова

България е на трето място по посещение на туристи с ръст от 377 процента от началото на годината. Това каза в курорта "Слънчев бряг" министърът на туризма Стела Балтова. Тя се позова на данни на Единната система за туристическа информация за пренощували туристи в местата за настаняване, спрямо 2020 година. Балтова увери, че от месец юни възстановяването на туристическия сектор е трайна тенденция, а Министерството на туризма работи в тясно сътрудничество със здравните власти, за да бъде гарантирана сигурността на гостите в българските курорти.

В курорта "Слънчев бряг" министър Балтова проведе работна среща с ръководителя на Държавната агенция за развитие на туризма на Украйна Мариана Олескив.
Стела Балтова заяви, че Украйна е желан и перспективен пазар. Пристигащите от Украйна пътуват основно с коли и автобусен транспорт, всяка седмица има и регулярни полети до Летище - Бургас, посочи Балтова.
Мариана Олескив, която е за първи път у нас, изрази увереност, че България е една от любимите дестинации за украинските туристи заради гостоприемството и чувството за украинските туристи, че са си у дома. Тя подчерта, че нейната страна също може да предложи разнообразен и интересен туристически продукт, особено в област Бесарабия, където има българска общност с богати исторически корени и културни традиции. Олескив съобщи, че в областта може да се практикува винен и кулинарен туризъм и в момента се подготвя голям есенен фестивал с такъв фокус.
Основна цел на визитата на Марияна Олескив е възможността за разширяване и задълбочаване на двустранните взаимоотношения между България и Украйна в областта на туризма.
В срещата участваха и представители на туристическия бизнес. Всички присъстващи се обединиха около необходимостта за активно сътрудничество в областта на кадрите, обучението на персонала и приоритетното издигане на имиджа на професиите в сферата на туризма - въпрос, актуален както в България, така и за Украйна. Представители на туристическия сектор заявиха, че са доволни от украинските сезонни работници по Черноморието. По данни на бизнеса, над 20 000 чуждестранни работници в момента се трудят по българското крайбрежие, а повече от половината са от Украйна. Представители на бизнеса благодариха на Министерството на туризма за оказаното съдействие при разрешаването на проблема с украинските автобуси с туристи, които бяха възпрепятствани при преминаването си през Румъния през месец май.
След разговорите гостите посетиха туристически обекти и настанителни бази, в които са отседнали украински деца, и се увериха в отличното качество на предлагания туристическия продукт.

Подобни статии

 • Туристическият министър: Електронните визи са наша основна цел

  Туристическият министър: Електронните визи са наша основна цел

  В последните години се наблюдава доста засилен туристопоток между България и Обединените арабски емирства (ОАЕ) и ще се радвам, ако развиваме заедно този потенциал. В тази връзка се надявам на едно ползотворно и успешно сътрудничество с Вас в бъдеще. Това заяви министърът на туризма Христо Проданов по време на срещата си със Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми, посланик на Обединените арабски емирства у нас, съобщиха от министерството.

  102
 • Министър Христо Проданов обеща нова визия за

  Министър Христо Проданов обеща нова визия за "духа на Дунав"

  Министърът на туризма Христо Проданов заяви, че застава изцяло зад създаването на нова визия, с която да може да се усети духът на Дунав. Необходимо е и създаването на нов бранд за България, нови регионални маркетингови стратегии и планове. Той каза това на среща в министерството с Пенчо Милков - кмет на община Русе, съобщиха от ведомството. На срещата се обсъдиха проблемите на града във връзка с туристическия поток.

  175