България иска да активизира отношенията си с Република Южна Африка

Министърът на външните работи Светлан Стоев и заместник-министърът на Департамента на международните отношения на Република Южна Африка /РЮА/ Алвин Буетес потвърдиха желанието на двете страни да активизират отношенията на базата на огромните възможности за сътрудничество в различни сфери от взаимен интерес, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

На среща българският външен министър подчерта значението на Република Южна Африка, която е приоритетен партньор за България в Африка, на юг от Сахара. България високо цени ролята на РЮА в регионален и глобален план като пример за демокрация и като една от най-силните икономики в региона. Възстановяването и развиването на традиционните приятелски отношения на България с държавите от Африка, включително по линия на общоевропейското сътрудничество, е сред приоритетите на българската външна политика. "С Република Южна Африка сме достигнали степен на стратегическо партньорство и трябва да продължим да го развиваме в бъдеще", каза министър Стоев.
Сред възможностите за активизиране на връзките външният ни министър открои сферите на търговията, туризма, винопроизводството, инициирането на съвместни инвестиционни проекти за производство на традиционни български хранителни продукти в РЮА. Добре би било да се проучат възможностите и за разкриване на пряка въздушна връзка между България и РЮА, което ще допринесе за засилване на контактите между бизнеса и хората. Енергетиката, "зеленият" преход също са области от взаимен интерес на фона на климатичните промени, които засягат целия свят, допълват от МВнР.
Заместник-министърът на Департамента на международните отношения на РЮА Алвин Буетес изтъкна значението, което страната му придава на връзките с България като традиционна приятелска държава в Европа и като страна-член на ЕС. Южноафриканската страна открои специалния си интерес към развитие на сътрудничеството в икономиката и търговията, включително към традиционни български хранителни продукти като кисело мляко и сирене.
Българският външен министър използва случая, за да благодари на властите на Република Южна Африка за осигуряването на възможност на българските граждани в РЮА да упражнят правото си на глас по време на избори. Заместник-министър Буетес от своя страна даде висока оценка за 30-хилядната българска общност в РЮА, която е добре интегрирана в страната.
В хода на разговорите бе подчертано, че предстоящото в началото на 2022 г. отбелязване на 30-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и РЮА е отличен повод за организиране на съвместни събития за засилване на връзките в сферата на образованието, културата, икономиката и за затвърждаване духа на приятелството между двете страни, казват още от МВнР.

Подобни статии